Журналісти скаржаться, що за ними стежить Турчинов, а Томенко готовий підписати "бумагу" для стіни

Середа, 3 серпня 2005, 18:35

Інтернет-видання "Обком" заявляє про переслідування його працівників з боку правоохоронних органів.

"Щодо нас просто заводять кримінальні справи, зміст яких не зрозумілий навіть ініціаторам цих справ", - йдеться у статті, розміщеній на сайті видання.

Підтвердженням того, за словами журналістів, стало "доручення найгуманнішого віце-прем'єра Миколи Томенка в СБУ, Держтелерадіо, Мінтрансзв’язку і Мін'юст зібрати максимально можливу інформацію про "Обком".

Після цього, як стверджує "Обком", "контрагентам нашого сайту почали приходити однотипні запити, підписані першим заступником 1-го департаменту СБУ О. О. Комісаровим".

Далі видання наводить текст документу дослівно:

"У зв'язку з розслідуванням кримінальної справи № 49-1617, відповідно до ст. 66 Кримінально-процесуального кодексу України, просимо надати інформацію стосовно осіб, які 6-7 червня 2005 року здійснили розміщення файлів на Інтернет-сайті www.obkom.net.ua (IP-адреси 212.40.43.6), а також технічну інформацію стосовно зазначених розміщень".

Як вдалося з'ясувати "Обкому", такої кримінальної справи з такою нумерацією не існує, "але лист за вихідним номером 2/4/3/-27017 за підписом Комісарова все-таки був", хоча, за словами журналістів, "спочатку відповідальні співробітники СБУ намагалися нас запевнити, що даний товариш ніяких подібних запитів не підписував".

"Обком" стверджує, що СБУ "вже давно плідно розробляє працівників "Обкому", завівши оперативно-розшукову справу і встановивши зовнішнє і таємне спостереження за одним зі співробітників нашого видання".

Цей факт, за їхніми словами, підтверджено свідченнями свідків, "які в разі потреби ми можемо надати".

На питання журналістів, з чим пов'язана така "увага" до них з боку правоохоронних органів, "агенти (представляючись співробітниками карного розшуку)...говорили, що це викликано хворобливою допитливістю депутата з фракції "Регіони України" Кирила Поліщука, який нібито оформив грант для розборок з нашим виданням".

Однак потім з'ясувалося, що "обкомівців шукають собаки на чолі із самим Турчиновим через публікацію розшифровки телефонної розмови громадянина Піскуна з громадянином Гербстом, чесно з гіперпосиланням передрукованої нами з російського сайту Компромат.ру".

"Але це вже було придумано похапцем, а тому пропозицію прийти в "контору" і чесно дати зізнавальні свідчення ми проігнорували", - пише "Обком".

Видання запитує, "якщо Комісаров дійсно підписував офіційний запит щодо"Обкому" і дотепер знаходиться на своїй посаді, то чому Турчинов донині очолює СБУ"?

"І якщо інтерес СБУ до видання викликаний всього лише "розміщенням файлів на сайті", то чим кучмізм був гірший від ющенкізму?", - запитують журналісти.

***

Водночас у коментарі "Українській правді" віце-прем'єр Микола Томенко спростував, що підписував доручення до органів влади збирати інформацію щодо інтернет-видання "Обком".

За словами Томенка, дійсно, він отримав депутатський запит від одного із нардепів, обуреного публікацією в "Обкомі", зі зверненням з'ясувати, хто є власником цього сайту.

"Управління Кабміну підготувало проект доручення на певні державні інституції, щоб зібрати інформацію по "Обкому". Але моя особливість в тому, що я читаю доручення перед тим, як підписувати, і правлю їх. Тому таке доручення я не підписав. Ми направили відповідь депутату, що всі питання з Інтернет-виданням, якщо вони є, він може з'ясувати в судовому порядку", - сказав Томенко.

Томенко також сказав, що "якщо хлопців з "Обкому" треба морально підтримати, я готовий підписати бумагу, щоб вони повісили на стіні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...