Ющенку не вистачає політичної волі у розслідуванні справи Гонгадзе

Вівторок, 13 вересня 2005, 14:47

Розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе зазнало суттєвих невдач.

Про це йдеться у звіті міжнародних правозахисних організацій, повідомляє ІМІ.

"Прогрес було зроблено у притягненні до суду офіцерів МВС, які як-то стверджується, брали участь у викраденні Гонгадзе і були присутні при його вбивстві. Проте, очевидними та численними є факти, які доводять неспроможність розслідування встановити зв’язок між безпосередніми виконавцями і тими, хто замовляв злочин", - йдеться у звіті.

У документі також зазначається, що "таке затягування розслідування може свідчити про брак політичної волі і в нової української влади до того, аби розслідувати цю справу до кінця і назвати імена не лише безпосередніх виконавців, але й замовників вбивства".

"Вірогідніше за все, таку неможливість довести факт замовлення можна пояснити тим, що відбувається постійне політичне втручання, а також чиниться спротив подальшому розвиткові розслідування", - йдеться у звіті

Спілки також наголошують, що не були розслідувані факти спроб заплутати слідство у попередній період, що вказує не необ'єктивність сучасного слідства:

"Вірогідність того, що постійне політичне втручання і тиск відіграли свою роль у формуванні згаданих негативних тенденцій, підсилюється відсутністю будь-якого підзвітного суспільству розслідування того, як велася справа у ГПУ з 2000 по 2004 рік", - йдеться у документі.

Серед іншого вказується і на небажання влади залучати до справи записи майора Мельниченка та його свідчення щодо причетності найвищих посадових осіб до цієї справи.

Міжнародні правозахисні організації звертають увагу доповідачів Ради Європи та українських посадовців на цілу низку прорахунків у розслідуванні справи Гонгадзе, які не дають можливості говорити про те, що ближчим часом ця справа буде розкритою.

До правозахисних організацій, які оприлюднили звіт, належать Міжнародна Федерація Журналістів, Інститут масової інформації, Національна Спілка Журналістів Британії та Ірландії, Фундація Гонгадзе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування