США скасовує поправку Джексона-Венніка щодо України

Неділя, 20 листопада 2005, 11:43

Сенат США скасував обмежувальну зовнішньоторгівельну поправку Джексона-Венніка для України.

Як повідомляє Ліга з посиланням на секретаріат Сенату, відповідний законопроект, авторами якого є 11 американських сенаторів, дозволив "поширення беззастережного і постійного режиму (режиму нормальної торгівлі на постійній основі) на товари України".

Документ, одноголосно підтриманий Сенатом США, скасовує для України дію поправки Джексона-Венніка, введеної проти СРСР та існуючої в американському законодавстві з 1974 року як захід, що погоджує зовнішню торгівлю з питаннями свободи еміграції.

Україна з 1997 року "цілком відповідає вимогам свободи еміграції", а також прихильна забезпеченню свободи релігії і недопущенню нетерпимості", - говориться в документі.

У ньому підкреслюється також, що Україна "почала значні кроки, демонструючи свої наміри побудувати дружні відносини співробітництва з США, включаючи участь у миротворчих зусиллях у Європі".

Законопроект дозволяє президентові США за своїм розсудом поширити недискримінаційний режим нормальної торгівлі на товари України.

З моменту такого рішення дія поправки Джексона-Венніка в законодавстві США автоматично припиняється.

Після прийняття законопроекту Сенатом потрібно також голосування в палаті представників конгресу США. У випадку твердження законопроекту в палаті представників, він буде спрямований на підпис президентові США.

В даний час обмежувальна поправка Джексона-Венніка, як і раніше, продовжує діяти у відношенні цілого ряду країн СНД, включаючи Росію.

Разом з тим, у телефонному інтерв'ю "5-му каналу" речник МЗС Василь Філіпчук назвав цей крок Сенату відновленням справедливості у двосторонніх відносинах.

"Ми, безперечно, вітаємо рішення Сенату США з даного питання. Це є довгоочікуване рішення, яке в Україні вважають відновленням справедливості в українсько-американських відносинах", - сказав Філіпчук.

"Ми вважаємо, що остаточне рішення Палати Представників буде прийняте у найближчий термін. У всякому разі, ми маємо достатньо підстав вважати, що будь-яких серйозних перешкод на цьому шляху немає, і очікуємо, що найближчим часом рішення приймуть", - зазначив він.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування