Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" тисне на Ющенка Заходом

Четвер, 8 грудня 2005, 15:00

Російський "Газпром" заявляє, що газовий конфлікт з Україною ставить під погрозу постачання його газу в Європу.

Про це в четвер пише німецька газета "Die Welt" у статті "Газпром": постачання Європи газом під погрозою", переклад якої наводить Инопресса.ру.

Російські поставки газу на європейський ринок, за повідомленням "Газпрому", більше не є гарантованими, відзначає газета.

Видання наводить заяву "Газпрому": "Українська сторона фактично саботує підписання документів, від яких залежить надійне постачання європейських покупців російським газом".

Також газета наводить слова прес-секретаря глави "Газпрому" Алексія Міллера – Сергія Купріянова:

"Ми запропонували (Україні) поки не визначати ціну на газ, а замість цього улагодити питання з транзитом газу, що дуже важливо також для великої кількості європейських країн. Ми готові домовитися з Україною про такі ж транзитні тарифи, за якими ми платимо в Європі. Однак вони відмовляються", – скаржився Купріянов.

Також прес-секретар Міллера заявив: "Газпром" робить усе, щоб не допустити перебоїв у постачаннях. Однак факт залишається фактом: договору на наступний рік немає. Ситуація ненадійна і невизначена".

За словами Купріянова, ціни на енергоносії, у тому числі на газ, "різко піднялися". На даний час "Газпром" продає свій товар європейським країнам більш ніж по 200 доларів за 1000 кубометрів.

"Ми більше не можемо тримати такий розрив у ціні для Європи і для України, для якої ціна складає 50 доларів", - стверджує Купріянов і вказує на те, що за останні п'ять років ціни для України не змінювалися.

У той же час газета відзначає, що "абсолютно незалежними від політики ціни "Газпрому" навряд чи назвеш".

Видання відзначає, що Білорусія, платить на даний час всього 46,68 доларів. Тільки недавно Міллер завірив першого віце-прем'єра Білорусії Володимира Семашка, що Білорусії й у 2006 році не доведеться платити більше.

"Таким чином, білоруси купують газ за набагато нижчою ціною, ніж "Газпром" вимагає від українців, які зіпсували відносини з Москвою своєю помаранчевою революцією і орієнтацією на Захід", - відзначає газета.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування