МЗС не знає про таємні в'язниці ЦРУ в Україні

Вівторок, 10 січня 2006, 09:30

Україна заперечує існування на її території таємних в'язниць ЦРУ.

Про такі центри у деяких східноєвропейських країнах, у тому числі й в Україні, повідомила швейцарська газета "SonntagsBlick" з посиланням на спецслужби Швейцарії.

Речник українського МЗС Василь Філіпчук заперечує факт існування таємних тюрем: "Ми не є органом, відповідальним за тюрми в Україні. Однак, від себе можу лише додати, що вважаю саму постановку такого питання абсурдною".

Філіпчук також підкреслив, що питання розміщення таких в'язниць на території України не обговорювалося під час зустрічі керівника ЦРУ з президентом України Віктором Ющенком.

"Я не маю ніякої інформації про те, що це питання обговорювалося на будь-якому рівні під час контактів України не тільки із США, але й іншими нашими партнерами", - підкреслив спікер МЗС.

Разом з тим, на питання про звернення доповідача Ради Європи до держав-членів цієї організації з метою представити відповідні звіти, Філіпчук підкреслив, що у випадку такої необхідності Україна буде готова це зробити.

"Якщо буде потрібно від України доповідь, я не бачу ніяких проблем для того, щоб ми це підтвердили", - заявив він.

Спростовують ці дані також Департамент виконання покарань та Служба безпеки України.

За даними "SonntagsBlick", швейцарські спецслужби перехопили факс, у якому є підтвердження того, що на території європейських країн існують секретні в'язниці ЦРУ.

"Документ надіслало Міністерство закордонних справ Єгипту в посольство в Лондоні. У ньому йдеться про те, що американські спецслужби 23 громадян Іраку й Афганістану допитували в Румунії, неподалік міста Констанца", - зауважує видання.

Подібні центри, стверджує видання, є на території Косово, Македонії, Болгарії та України.

У свою чергу правозахисна організація "Human Rights Watch" закликає уряди європейських країн надати підтримку розслідуванню щодо існування в цих державах таємних в'язниць для в'язнів.

"У той же час, депутат Георгій Крючков бачить проблему в іншому", - зауважує Німецька хвиля.

За його словами, українською територією пролетіло понад 4 тисячі іноземних літаків. "Німеччина сплачувала за це, а от Сполучені Штати – ні", - додає депутат.

За словами видання, Крючков "хоче з'ясувати, чи не доставляли ці рейси людей до європейських в'язниць".

Німецька хвиля, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування