Європа думає, як жити без російського газу

Понеділок, 2 січня 2006, 15:15

Німецький енергетичний концерн E.ON Ruhrgas не виключає введення обмежень на споживання газу для великих промислових підприємств.

Про це говориться в заяві голови правління E.ON Ruhrgas Буркхарда Бергмана.

"Ми добре підготовлені (до обмежень). Навіть якщо справа дійде до подальшої ескалації (конфлікту РФ й України), домашні господарства не будуть обмежені в споживанні газу. Великі споживачі газу в цей час не зачеплені. Однак, у випадку з ними, не виключені певні обмеження", - сказав він.

"Якщо поставки газу будуть скорочені значно, і це буде сполучатися з особливо холодною зимою, наші можливості по підтримці балансу поставок досягнуть своїх меж", - заявив Бергман.

У той же час, французький міністр-делегат з питань промисловості Франсуа Лоос заявив, що скорочення поставок російського газу, що витікає транзитом через Україну, може позначитися лише на 4% споживання у Франції цього виду сировини.

Лоос відзначив, що інші постачальники можуть збільшити поставки й компенсувати нестачу газу. Він нагадав, що Росія забезпечує лише 20% французьких потреб у цьому енергоносії, у порівнянні з 60% австрійських потреб, а також німецьких та італійських.

Разом з тим, міністр економіки Польщі Петр Возняк виступив у понеділок із заявою, у якій переконує населення не хвилюватися з приводу скорочення поставок російського газу.

"Немає ніякої небезпеки скорочення поставок для індивідуальних споживачів газу. Ситуація відслідковується, і система поставок працює нормально, не буде обмежень поставок газу", - сказав Возняк.

За його словами PGNi "створив достатній резерв газу, а також збільшив поставки газу з Білорусії". PGNi підтвердив цю інформацію.

Разом з тим, за даними на середину дня понеділка в Угорщині об'єми постачання сировини знизилися з 25% до 40%.

Це не повинно відзначитися на побутовому споживанні газу, однак влада країни закликає великі промислові підприємства намагатися використати зараз нафту замість газу.

Після початкових повідомлень, згідно якими в Румунії не відзначене зниження поставок газу, об'єми російської сировини, що постачається до цієї країни через українську територію скоротилися на 25%.

Такі дані навів у понеділок міністр економіки країни Кодрут Серес. Він скликав на вівторок нараду, на якій буде обговорюватися стратегія Румунії в нових умовах.

У Словенії також скорочується надходження російського газу. Представник словенської газової компанії "Геоплін" Янез Мозіна заявив агентству ЕФЕ, що країна "відчуває скорочення поставок, як і інші європейські країни. Становище Словенії порівнюване зі становищем Австрії та інших країн".

Він не навів офіційних даних, але неофіційне зниження поставок обчислюється 15%.

Сусідня Хорватія констатує скорочення поставок на 33%. Такі дані державної компанії "Іна-Нафтаплін".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування