"Газпром" не зізнавався в недодачі газу. Він рятує Європу від України

Понеділок, 2 січня 2006, 17:49

"Газпром" направив європейським споживачам додатково 95 млн. кубометрів газу на добу для компенсації несанкціонованого відбору газу Україною.

Про це повідомив у понеділок на прес-конференції в Москві офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передає "Інтерфакс-Україна".

Як говориться в тексті телеграми "Газпрому" "Нафтогазу України", текст якої поширила в понеділок прес-служба "Газпрому", "за оперативним даними, протягом періоду з 10:00 1 січня 2006 року по 10:00 2 січня 2006 року НАК "Нафтагаз України" допустив несанкціонований відбір газу в обсязі 95 млн. кубометрів газу на добу".

"Даний газ призначений винятково для споживачів за межами території України. З метою запобігання можливій енергетичній кризі, викликуваної діями по несанкціонованому відбору газу українською стороною, ВАТ "Газпром" змушений ухвалити рішення щодо додаткової подачі газу в газотранспортну систему України в обсязі 95 млн. куб. метрів на добу (3,96 млн. куб метрів на годину)", - говориться в документі.

У зв'язку із цим "Газпром" заявляє: "Зазначені додаткові обсяги не призначені для подачі споживачам України, а підлягають транзиту через територію України для поставки споживачам за межами території України як компенсація несанкціоновано відібраного українською стороною обсягу газу".

"У черговий раз вимагаємо припинити несанкціонований відбір газу", - підкреслюється в телеграмі Газпрому.

"Звертаємо Ваша увага, що у зв'язку з висновком контракту ВАТ "Газекспорт" і ГТК "Туркменнафтогаз" 29 грудня 2005 року на купівлю туркменського газу, з 1 січня 2006 року газ туркменського походження не поставляється для споживачів України", - відзначає у зв'язку з цим російська газова компанія.

Разом з тим у телеграмі заступника голови правління "Газпрому" Олександра Ананенкова главі "Нафтогазу України" Олексію Івченку висловлюється готовність "Газпрому" "до переговорів по врегулюванню відносин у газовій сфері".

У прес-службі "Газпрому" журналістам пояснили, що рішення про направлення європейським споживачам додатково 95 млн. кубометрів газу на добу було прийнято для компенсації недоотриманого ними обсягу газу, несанкціоновано відібраного українською стороною саме 1 січня.

Обсяги, які можуть поставлятися європейським споживачам надалі, залежать від обсягів газу, які можуть бути недоотримані ними в інші дні, після 1 січня, відзначив представник компанії.

У прес-службі "Газпрому" також повідомили, що поставки додаткових обсягів газу європейським споживачам у рахунок газу, несанкціоновано відібраного Україною 1 січня, уже почалися.

В той же час заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що компанія до вечора 3 січня відновить повне газопостачання Європи відповідно до контрактів.

"Ми прийняли всі необхідні заходи для забезпечення Європи газом відповідно до контрактів. До завтрашнього вечора буде відновлене повне газопостачання Європи відповідно до цих контрактів", - сказав Медведєв.

Він звернув увагу на те, що "ситуація, у якій Україна буде продовжувати красти газ із труби, і ми будемо продовжувати постачати європейських споживачів, не може тривати нескінченно".

"Збереження такої ситуації фактично б означало заохочення злодійства на дорозі російського газу в Європу", - цитує Медведєва РІА "Новини".

Заступник голови правління "Газпрому" підкреслив, що іноземні споживачі попереджені про те, що "Газпром" робить все можливе для збереження поставок у Європу, однак відповідальність за можливий зрив поставок лягає повністю на українську владу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...