"Нафтогаз" не хоче брати в Росії газ для Європи?

Понеділок, 2 січня 2006, 19:43

Представники НАК "Нафтогаз України" відмовляються підписувати акти здачі російського газу, що поставляється на експорт, у газотранспортну систему (ГТС) України.

Про це повідомив заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв у понеділок увечері на брифінгу в центральному офісі "Газпрому".

"Українська сторона відмовляється підписувати акти здачі газу в газотранспортну систему України. Нічим іншим, крім розуміння того, що вони роблять, я пояснити це не можу", - заявив Медведєв.

Він також відзначив, що в понеділок був "зроблений ряд зауважень на найвищому рівні в Україні". "Я змушений на них зупинитися, тому що виникає велике питання, а хто інформує президента України, якщо такі заяви звучать?" - заявляє Медведєв.

Він спростував інформацію про те, що ціна російського газу для Туреччини нібито становить $100. За словами топ-менеджера "Газпрому", з 1 січня ціна на російський газ для Туреччини становить понад $260.

"Ціни $100 для Туреччини не було й бути не може. Туреччина, так само як інші країни Східної Європи, що не відрізняються високим рівнем економічного розвитку на сьогоднішній день, Болгарія, Румунія й Угорщина, платить за газ європейські ціни, які формулюються на загальновідомих принципах. Це стосується і базисних цін, і правил індексації", - додав Медведєв.

"Наявність у формулах ціни елементів, крім дизельного палива й мазуту, стосується лише відображення специфіки того або іншого ринку. Але основу всіх цін становлять мазут і дизельне паливо, оскільки незалежно від структури енергобалансу тієї або іншої країни, газ об'єктивно конкурує саме із цими видами палива як альтернативними видами палива", - пояснив заступник голови правління "Газпрому".

Прес-секретар голови правління "Газпрому" Сергій Купріянов, говорячи про ситуацію з експортом туркменського газу, заявив журналістам: "У нас є підтвердження туркменської сторони про обсяги газу по контрактах з "Газпромом" у січні з розбивкою подобово".

"Потужності ГТС "Середня Азія -Центр" не дозволяють технічно й технологічно пропустити більший обсяг. Тому заяви про те, що Україна сьогодні в повному обсязі одержує туркменський газ підтвердження не знаходять", - сказав він.

Говорячи про ситуації з оплатою послуг української сторони по транзиту російського газу, Купріянов нагадав, що "якийсь час тому пролунали заяви української сторони, що вона вправі забирати частину російського газу, що йде на експорт - називалися навіть відсотки - 15% називалися, що можна відбирати в рахунок оплати за транзит".

"Наведу приклад. Ви їдете в поїзді в Париж через Німеччину. Ви можете собі уявити, що Німеччина буде претендувати на 15% вашого багажу чи все-таки вам просто потрібно взяти квиток", - провів аналогію Купріянов.

"Тут така ж ситуація. Ми протягом всіх наших переговорів з Україною пропонували укласти контракт на транзит і перейти на європейські ставки транзиту, підписати контракт на європейських принципах - "транспортуй або плати". Розраховувати на те, що Україна зможе заробляти на транзиті більше, ніж заробляють у Європі, необґрунтовано й немає для цього ніяких причин", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування