Литвин готовий відповісти у справі Гонгадзе

Вівторок, 24 січня 2006, 17:02

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що не бачить доцільності у своїй присутності на судовому процесі в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, однак готовий прийти на засідання суду.

Про це він сказав на прес-конференції в Чернігові у вівторок.

"Для мене не стоїть питання: йти, або не йти, коли викликають або запрошують", - сказав він, додавши, що він як законослухняний громадянин чітко виконує свої зобов'язання.

Говорячи про доцільність свого приходу на судове засідання, Литвин підкреслив, що, на його думку, у цьому немає необхідності. "Тим більше, для всіх є очевидними ті фальсифікації, що здійснювалися, у тому числі стосовно мене", - заявив він.

***

Литвин також вважає, що в меморандумі про чесні і прозорі вибори повинні бути передбачені чіткі механізми виконання його положень і відповідальності за його порушення.

Говорячи про пропозицію президента підписати меморандум про проведення чесних і прозорих виборів, Литвин сказав: "Думаю, що якщо не допоможе цей меморандум, то і не зашкодить".

Він підкреслив, що забезпечити чесні і прозорі вибори повинні ті, хто має можливість впливати на хід виборчої кампанії.

За його словами, влада повинна, насамперед, "виконати те, що вона повинна робити в ході кампанії - дати можливість людям почути всіх і вільно висловити свою позицію".

Суб'єкти виборчого процесу, на думку спікера, повинні "дотримуватися етичних норм і боротися не проти когось, а відстоювати щось - те, що вони будуть пропонувати Україні".

"Для мене головна обставина, щоб ми не прикрилися меморандумом, який нібито зніме всі проблеми", - сказав Литвин, додавши, що для цього варто визначити чіткий механізм виконання положень меморандуму, а також відповідальності за його порушення.

Спікер відзначив, що в приклад можна привести низку документів, що "підписувалися в останній момент, а наступного дня порушувалися".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування