Проголосувати за суддів Литвина вмовляють вже в Європі

Вівторок, 24 січня 2006, 18:28

Моніторинговий комітет ПАРЄ на своєму сьогоднішньому засіданні затвердив декларацію, якою ще раз закликав Верховну Раду вирішити питання про формування Конституційного Суду.

Про це повідомила співдоповідач ПАРЄ щодо України Хані Северінсен відразу після закінчення засідання комітету, передає УНІАН.

"З жовтня 2005 року через постійні відмови Верховної Ради привести до присяги дев'ятьох призначених суддів, Конституційний Суд не може функціонувати. Така ситуація неприйнятна для держави, що прагне до утвердження верховенства права, особливо в контексті майбутніх парламентських виборів", - наголошується в декларації.

В документі Моніторинговий комітет висловлює жаль, що, незважаючи на два заклики, що вже прозвучали, український парламент так і не зміг привести до присяги призначених суддів.

Крім того, з жалем наголошується, що, починаючи з грудня, парламент двічі не зміг обрати суддів за своєю квотою.

"Абсолютно неприйнятно, що Верховна Рада ухиляється від виконання своїх конституційних обов'язків, як мінімум, в частині приведення до присяги суддів", - йдеться в декларації.

Комітет підкреслює, що належне функціонування демократичних інститутів і державних органів, відповідальних за захист демократії, прав людини і верховенства права є необхідною умовою для кожної по-справжньому демократичної держави.

При цьому комітет висловлює жаль, що нездатність українського парламенту закінчити формування Конституційного Суду вже призвела до політичної кризи, викликаної рішенням Верховної Ради про відставку уряду від 10 січня і рішенням про відставку двох міністрів від 19 січня.

"У світлі вищевикладеного, Моніторинговий комітет активно закликає Верховну Раду і, зокрема, спікера Володимира Литвина, виконати свій конституційний обов'язок і провести церемонію присяги суддів, призначених президентом і Конгресом суддів без жодних подальших зволікань на найближчому засіданні парламенту", - підкреслюється в декларації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування