Виборцям радять читати тільки перевірених соціологів, де Тимошенко третя

П'ятниця, 10 лютого 2006, 12:32

Директор Націнституту стратегічних досліджень Юрій Рубан радить українським виборцям довіряти тільки тим соціологічним організаціям, інститутам, результати дослідження яких підтвердилися в ході минулих виборів.

"Я раджу довіряти тому, що підтвердилося", - заявив Рубан на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Він підкреслив, що вірити варто тільки тим інститутам, що вже продемонстрували "сумлінну і досить успішну роботу", зокрема, за результатами екзит-полів, тим структурам, що "мають історію, які працювали між виборами".

"Зараз щодня на нас свої результати вихлюпують структури, які до цього не були відомі", - заявив Рубан, відзначивши, що їхні результати викликають сумніви.

Він повідомив, що Національний інститут стратегічних досліджень провів порівняльний аналіз результатів, отриманих українськими соцслужбами в січні - початку лютого 2006 року. За словами Рубана, цей аналіз показав, що результати соцдосліджень можна поділити на дві групи.

У першу групу входять соціологічні служби, які ставлять на друге після Партії регіонів місце блок "Наша Україна". Це, зокрема, Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександр Разумкова, Український національний інститут соціальних досліджень "Соціальний моніторинг", Социс, Київський міжнародний інститут соціології.

Більшість з них, за словами Рубана, мають "досить довгу історію професійної діяльності в сфері досліджень політичних симпатій українців і не зупиняли свою роботу в міжвиборчий період".

До іншої групи, за словами Рубана, належать служби, що ставлять на друге місце в рейтингу Блок Юлії Тимошенко і стверджують, що розрив між цим блоком і "Нашою Україною" досягає від 7 до 14%.

"Звертає на себе увагу той факт, що ці дані оприлюднені маловідомими фірмами, які активізуються переважно під час виборчої кампанії, або до цього часу невідомими структурами", - відзначив Рубан.

За його словами, результати цього порівняльного дослідження є результатом перевірки певної гіпотези. "Я упевнений, що в Україні сформувалася авторитетна соціологічна наука. Уважний аналіз соціологічних досліджень робить усі спроби підтасувань занадто явним", - підкреслив він.

Національний інститут стратегічних досліджень є науково-дослідною установою аналітично-прогнозного супроводу діяльності президента України і його секретаріату.

Зі свого боку БЮТ звернув увагу на те, що серед названих Рубаном соціологічних структур є такі, що під час президентських виборів 2004 року давали недостовірні дані, зокрема, на користь Віктора Януковича.

У той же час у блоці Тимошенко "вважають, що цьому державному закладові (НІСД Рубана) слід утримуватися від участі у передвиборчій соціологічній війні взагалі, а на боці "партії влади" - тим більше".

Також блок звернув "увагу ЗМІ на те, що керівник НІСД Юрій Рубан балотується до Київради за списком НСНУ".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування