Єхануров хоче дешевих солодощів

П'ятниця, 10 лютого 2006, 18:37

Кабінет міністрів має намір у лютому здійснити інтервенції на ринок цукру і борошна, заявив прем'єр-міністр Юрій Єхануров.

"Я дав доручення Держкомрезерву на середу разом з Міністерствами підготувати відповідне рішення уряду і ми зараз зробимо інтервенції цукру", - сказав український прем'єр на зустрічі зі студентами Національного університету "Львівська політехніка в п'ятницю у Львові.

Єхануров відзначив, що після підвищення цін на Лондонській біржі на цукор в Україні спостерігалися спроби спекулювати на ньому.

Прем'єр також відзначив, що в рішенні уряду, прийнятому в середу, 13 лютого, буде пункт, що припускає також інтервенцію на ринок борошна.

"Думаю, буде відповідне розпорядження, щоб виділити з держрезерву на ринок необхідну кількість борошна і цукру", - сказав він.

За попередніми даними Мінагрополітики, Україна збільшила виробництво цукру з буряка врожаю 2005 року на 5,7% у порівнянні з 2004 роком - до 1,89 млн. тонн. Ємність внутрішнього ринку цукру фахівці оцінюють у 1,8-2 млн. тонн у рік.

За експертними оцінками нереалізовані запаси цукру в Україні, станом на 1 лютого, склали 1,7 млн. тонн, що дозволяє задоволбнити внутрішню потребу до 1 грудня поточного року.

Як повідомлялося, державні оператори, станом на 3 лютого поточного року, уклали договір на поставки 3,9 млн. тонн продовольчого зерна врожаю 2005 року, тоді як усього урядом доручений закупити 5,5 млн. тонн.

З огляду на результати моніторингу цін минулих років, а також поточні цінові тенденції на ринку продуктів харчування Міністерство економіки України прогнозує стабільні ціни на хліб.

За його даними, до 30 січня 2006 року рівень цін на хліб з борошна першого ґатунку і хліб житньо-пшеничний середній рівень цін у цілому не змінилися і склали відповідно 1,7 і 1,54 грн. за 1 кг. Разом з тим середній рівень роздрібних цін на хліб з борошна вищого ґатунку (у т.ч. батон) виріс на 0,5% (з 2,15 до 2,16 грн./кг).

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування