Пінчуку не дають продати його банк

Середа, 15 лютого 2006, 10:48

Контролюючі акціонери "Укрсоцбанку" і Banca Intesa (Італія) підписали угоду про придбання акцій у розмірі 85,42% статутного капіталу "Укрсоцбанку".

Про це УНІАН повідомили в прес-службі "Укрсоцбанку".

Banca Intesa оцінила 85,42-відсотковий пакет акцій "Укрсоцбанку" у 1,31 млрд. дол. Після збільшення капіталу українського банку на $ 60 млн. частка Intesa в "Укрсоцбанку" зросте до 88,1%.

Італійський банк вважає, що поглинання "Укрсоцбанку" відбуватиметься в два етапи і буде завершено не пізніше за вересень поточного року.

Однак продаж "Укрсоцбанку" італійському фінпідприємству Banca Intesa може зірватися через претензії дрібних акціонерів.

За інформацією газети "Дело", міноритарні акціонери "Укрсоцбанку" збираються оскаржити в суді результати другого етапу додаткової емісії його акцій.

Про це повідомила виданню уповноважений представник компанії Tempsford Investments Limited (її частка в капіталі "Укрсоцбанку" - 7,62%) Лариса Борисенко.

"Зараз наші юристи готують подачу в суд", - повідомила Борисенко.

За її словами, другий етап підписки на акції додаткової емісії "Укрсоцбанку" пройшов з порушеннями. Однак вона не змогла відповісти, які конкретно вимоги будуть пред'явлені до мажоритарних акціонерів "Укрсоцбанку".

Судова заборона додаткової емісії може призвести до зриву переговорів із продажу банку.

Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тімонькін повідомив: "Я не чув про скарги з боку міноритарних акціонерів. Другий етап "допемісії" пройшов без порушень. Якщо міноритарії бажають подати в суд - це їхнє право".

Газета "Дело" пише, що "українські банкіри вважають претензії міноритарних акціонерів – ні чим іншим, як спробою вибити собі побільше грошей у майбутніх іноземних інвесторів".

"Якщо 7,5% акцій продати на таких самих умовах, на яких продає свій пакет Пінчук (близько 74%), то міноритарії можуть в один день стати мільйонерами й одержати біля $70 млн. Ця сума порівняна з вартістю середнього українського банку – саме за стільки був проданий банк "Мрія", - пише "Дело".

Співвласник "Укрсіббанку" Ернест Галлієв і співвласник "Брокбізнесбанку" Сергій Буряк вважають претензії міноритарних акціонерів спробою зірвати угоду.

На думку Буряка, за діями цих акціонерів навряд чи стоять конкуренти "Укрсоцбанку", зокрема, група "Приват".

"Привату" навпаки вигідно, тому що чим вище ціна банку, тим дорожче залишилися банки", - говорить банкір.

На думку газети "Дело", "самі міноритарні акціонери опосередковано підтверджують свою стратегію".

Як відомо, "Укрсоцбанк" належить засновнику корпорації "Інтерпайп" Віктору Пінчуку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування