Депутатам натякають, що реанімувати КС можна і без них

Середа, 15 лютого 2006, 17:20

Конституційний суд може виконувати свої повноваження без проведення процедури присяги суддів у Верховній Раді.

"Церемонія приведення присяги суддів Конституційного Суду у Верховній Раді не передбачена Конституцією України, а лише законом про Конституційний Суд", - заявив екс-міністр юстиції Роман Зварич, слова якого наводить прес-служба "Нашої України".

"Я вважаю, що судді вже мають повноваження, оскільки вони призначені суддями і президентом. Вони вже повинні виконувати свої повноваження", - додав він.

Він наголосив, що єдиним органом конституційної юрисдикції є Конституційний Суд, а питання про відставку уряду і звільнення міністрів слід розглядати в контексті ряду положень Конституції.

"Не можна виривати з контексту ту чи іншу статтю і вважати, що там усе сказано. Конституційне право не дозволяє цього робити. Потрібно все розглядати в контексті. А якщо так, то можна вважати, що положення про звільнення міністрів Верховна Рада може застосовувати тільки в тому разі, якщо міністр подав заяву. А такого не було", - відзначив він.

Разом з тим, на думку Зварича, остаточну відповідь має сформулювати Конституційний Суд:
"Це моє бачення проблеми, що міністрів можна звільняти тільки на підставі їхньої заяви. Я навіть не насмілююся називати це роз'ясненням положень Конституції".

"Але в будь-якому разі, вже те, що виникає таке питання, свідчить про те, що цей текст Конституції є недосконалим. І президент має рацію, як завжди", - додав екс-міністр.

***

Між тим депутати Олександр Колоніарі й Віктор Драчевський (група Народного блоку Литвина) внесли законопроект, яким пропонують парламенту перенести Конституційний Суд з Києва в Харків.

У пояснювальній записці до законопроекту депутати стверджують, що перенесення КС із Києва зменшить вплив на нього з боку інших державних органів і політичних організацій.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування