Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для Тарасюка Росія – не Європа

Вівторок, 21 лютого 2006, 11:31

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк вважає, що після парламентських виборів зовнішньополітичний курс України не зміниться.

"Якщо гіпотетично, то поразка демократичних сил могла б привести до зміни зовнішньополітичного курсу. Однак український народ підтримає сили, що були в центрі помаранчевої революції", - сказав Тарасюк в інтерв'ю газеті "Время новостей".

"Як показують дослідження, опоненти нинішньої влади можуть набрати не більше 30-35% голосів виборців, тоді як інші 60-65% за умови усвідомлення відповідальності перед народом набере помаранчева коаліція", - сказав він.

"У російському політичному середовищі є кола, що намагаються вплинути на хід передвиборчої кампанії. Але не варто очікувати зміни зовнішньополітичного курсу, цього не відбудеться", - додав Тарасюк.

Він також відзначив, що в 2006 році в період головування Австрії Україна може прийняти "принципове рішення про заявку на членство в ЄС".

"Рішення України залежить від стану виконання першого року плану дій Україна-ЄС, що закінчується 21-22 лютого. Через півроку ми будемо мати оцінки з боку ЄС щодо результату виконання цієї роботи", - сказав він.

"За попередніми даними, станом на 1 грудня 2005 року ЄС оцінює виконання цього плану як значний прогрес", - додав Тарасюк.

На питання про вступ до НАТО Тарасюк нагадав, що відповідно до оцінок експертів, протягом двох-трьох років українські збройні сили можуть бути готові до членства в НАТО.

"Можливості членства в НАТО в 2008 році не можна виключати, але це не є офіційним рішенням Альянсу або гарантією", - додав він.

Про російсько-українське співробітництво Тарасюк сказав: "Не можна назвати нормальними відносини, коли висуваються вимоги п'ятикратного підвищення цін на газ. Це порушує практику ціноутворення, прийняту в європейських країнах".

У той же час, він відмовився назвати нинішню ситуацію кризовою: "Мій дипломатичний досвід не дозволяє мені стверджувати, що має місце криза".

"У першій половині 1990-х років вирішувалася доля ядерного потенціалу, відбувався розділ Чорноморського флоту, поставало питання про підпорядкування Україні військовослужбовців, що обслуговують стратегічні озброєння", - сказав він.

"Це дійсно були кризові і дуже вибухонебезпечні події. І ми їх перебороли. Тож в двосторонніх відносинах були набагато складніші періоди", - пояснив міністр закордонних справ.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування