"РосУкрЕнерго" уже заговорив про підвищення ціни на газ

П'ятниця, 3 лютого 2006, 08:55

Один з виконавчих директорів швейцарської "РосУкрЕнерго" Костянтин Чуйченко стверджує, що компанія може переглядати ціну на природний газ, який поставляється спільному підприємству "УкрГазЕнерго".

"Вона може бути змінена, і вона залежить (від ціни на російський газ для RosUkrEnergo)", - повідомив Чуйченко, слова якого наводить "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання, яким чином буде переглядатися ціна на газ, що постачається для "УкрГазЕнерго", він сказав: "Там прописана процедура, яка є типовою для міжнародних контактів такого роду".

Інший виконавчий директор "РосУкрЕнерго" Олег Пальчиков повідомив, що як така формула ціни в контракті з "УкрГазЕнерго" не закріплена. Ціна газу для "УкрГазЕнерго" буде визначатися ціновою кон'юнктурою на середньоазіатський газ, пояснив він.

Пальчиков також повідомив, що "УкрГазЕнерго" буде звертатися в Національну комісію регулювання електроенергії з метою одержання ліцензії на постачання природного газу по нерегульованому тарифу.

Чуйченко, відповідаючи на питання, як буде формуватися баланс газу "РосУкрЕнерго" у 2006 році, сказав: "Ми працюємо над цим, нічого не хотів би зараз говорити".

Він також повідомив, що документ між "Нафтогаз України" і "Газпромом", що визначає обсяги й умови транзиту російського природного газу по території України в 2006 році, "був укладений на початку січня 2006 року".

Чуйченко підтвердив, що в цьому документі зафіксована ставка транзиту в розмірі $1,60 за 1 тис. куб. м на 100 км відстані.

Заступник начальника юридичного департаменту Андрій Галущак, коментуючи підписаний між "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго" контракт на постачання газу сказав: "Я хочу вас переконати в тому, що немає ніяких підступів у частині перегляду ціни, що зміна якихось умов автоматично спричиняє зміну ціни на газ - 95 доларів на п'ять років ".

Він пояснив, що в документі прописаний механізм, відповідно до якого, "коли одна сторона хоче змінити ціну, вона пропонує в договірному порядку це зробити. Якщо сторони не можуть дійти згоди, вони діють через суд".

Галущак, відповідаючи на питання, чи буде переглядатися ціна газу для "УкрГазЕнерго" у випадку подорожчання для "РосУкрЕнерго" російського або середньоазіатського газу, він сказав: "Ціни можуть бути змінені тільки у випадку, якщо відбудуться істотні зміни макроекономічних показників, ситуації на паливно-економічному ринку, наступить якийсь форс-мажор".

"Проста зміна ціни (для "РосУкрЕнерго"), на нашу думку, не буде підставою для автоматичної зміни ціни (для "УкрГаз-Энерго")", - додав Галущак.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування