ЄС захистив Україну від Придністров’я

Субота, 11 березня 2006, 11:42

Керівник місії Євросоюзу з надання прикордонної допомоги Україні і Молдові Ференц Банфі вважає, що Україна впроваджує митні домовленості з Молдовою дуже коректно.

"Немає ніяких підстав вважати, що здійснюється блокада діяльності придністровських підприємств", - сказав він у п'ятницю ввечері на прес-конференції в Одесі.

"Наші радники на придністровському сегменті українсько-молдавського кордону констатують, що Україна впроваджує спільну українсько-молдавську митну декларацію дуже коректно, відповідно до міжнародних стандартів", - зазначив він.

Банфі уточнив, що "з упровадженням декларації створено законну базу для здійснення зовнішньоторговельної діяльності. Кроки, здійснені у відповідь, режимом Придністров'я мають такий вигляд: заблоковано рух всього транспорту через контрольовану територію". Причому, підкреслив глава місії, "ці дії не пояснюються".

В той же час, спеціальний представник України з врегулювання Придністровського конфлікту Дмитро Ткач заявив, що українська сторона має намір дотримуватися міжнародних стандартів при здійсненні митного контролю.

"Ми не піддаватимемося на будь-який тиск, - підкреслив Ткач, - і не будемо підпорядковувати свої національні інтереси чиїмось бізнес-інтересам або політичним амбіціям".

Більше того, заявив він, Україна готова домовитися з Республікою Молдова про налагодження спільної роботи митників обох країн на придністровському сегменті кордону, аби полегшити оформлення вантажів.

Ткач додав, що керівництво самопроголошеної республіки веде роботу із зупинки підприємств, нагнітання соціально-економічної ситуації в Придністров'ї, "а також з організації потоку біженців в Україну".

Такі дії Україна розглядає як спробу силовими методами вплинути на прийняте 3 березня рішення, підкреслив він.

Як повідомлялося, 3 березня вступили в дію нові правила митного оформлення товарів на українсько-придністровському кордоні, згідно з якими всі вантажі, які переміщаються через кордон, проходитимуть митне оформлення в Молдові.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...