В Білорусію знову не пустили українських журналістів

Середа, 15 березня 2006, 10:31

Білоруські прикордонники не впустили на територію своєї країни знімальну групу 5 каналу.

Як повідомляє 5 канал, журналіста Андрія Жигуліна та оператора Віталія Дорощенка білоруські прикордоники висадили їх з потяга Київ-Мінськ уночі без пояснення причин.

Це сталося не зважаючи на те, що у журналістів були необхідні документи від Міністерства закордонних справ Білорусі на професійну діяльність у Білорусі під час виборів президентів цієї країни.

"Близько першої години ночі на білоруському кордоні на станції Терьоха білоруські прикордонники під час перевірки документів не пояснюючи причину забрали паспорт і акредитаційну картку працівника ЗМІ, видану МЗС Білорусі, оператора П'ятого каналу Віталія Дорошенка", - розповів Жигулін.

"Аналогічну картку забрали у мене і наказали чекати. Через деякий час пролунав наказ збирати речі. Документи віддали нам лише після того як зійшли з потяга. Їх передали до приміщення прикордонної служби", - розповів він.

За словами журналіста, понад дві години білоруськи прикордонники не пояснюючи причин своєї поведінки, посилаючись на перевірку документів, грали в комп'ютер і тримали їх в маленькій кімнаті, не пристосованій для звичайного очікування.

"Лише близько пів на четверту ночі до нас прийшов черговий прикордонник і наказав іти за ним до потягу Мінськ-Київ. На прохання надати будь-які офіційні пояснення, які, до речі, були обіцяні до цього, ми лише почули зухвале "без пояснень", - розповів він.

Зараз знімальна група "5 каналу" повертається до Києва. 12 березня у Мінську під час зйомок місцева міліція затримала  кореспондентку 5 каналу Ганну Гороженко. ЇЇ звільнили після втручання українського посольства в Мінську.

***

Між тим, міжнародна федерація журналістів протестує проти безпричинного арешту і висилки з Білорусі працівників українського 5-го каналу, заявив генеральний секретар федерації Ейдан Вайт в інтерв’ю Радіо "Свобода".

Керівник Міжнародної федерації журналістів назвав шокуючою образою для демократії той факт, що режим Лукашенка намагається придушити голоси опозиції і маніпулює виборами в Білорусі на користь президента.

Затримання під час прямого ефіру журналістів українського 5-го каналу Вайт назвав приголомшливим прикладом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...