ТУРКМЕНІСТАН ПОГРОЖУЄ ПРИПИНИТИ СПІВПРАЦЮ З УКРАЇНОЮ

Неділя, 19 березня 2006, 11:21

Туркменістан висловлює невдоволення ходом погашення українською стороною заборгованості за поставлений туркменський газ.

Про це говориться в розповсюдженому в суботу повідомленні МЗС республіки, повідомляє Туркменістан.Ру.

Прес-служба МЗС Туркменії нагадала про підсумки переговорів 10-11 березня 2006 року в Ашхабаді між представниками Туркменістану та членами української делегації, на яких обговорювалося питання погашення заборгованості за поставлений туркменський газ на суму 158,9 млн. дол. США.

За результатами переговорів, нагадує Туркменістан, був підписаний протокол, у якому чітко зазначені суми заборгованості, що підлягає оплаті валютними коштами в розмірі 59,6 млн. дол. США й 28,7 млн. дол. США.

"Також визначена заборгованість по товарній частині боргу, що становить 67,3 млн. дол. США. Було визнано, що в рахунок її погашення українська сторона здійснить поставки трубної продукції діаметром 1020 мм на суму 55,1 млн. дол. США", - сказано в повідомленні.

При цьому, підкреслює МЗС Туркменії, була досягнута домовленість про те, що найближчими днями українська делегація прибуде в Туркменістан для підписання угоди з питання про погашення заборгованості.

"У цьому зв'язку планувалося прибуття в Ашхабад повноважної делегації України 15-16 березня, потім українська сторона перенесла строки візиту на 17-18 березня. Однак, за інформацією міністра палива й енергетики України Івана Плачкова, візит української делегації переноситься на невизначений час", - констатує туркменська сторона.

МЗС Туркменії вважає, що "такий підхід створює ситуацію, коли далі обговорень вирішення питання про погашення боргу не просувається".

Ашхабад висловив надію, що "керівництво України найближчим часом вирішить питання погашення заборгованості за поставлений туркменський природний газ відповідно до раніше підписаного протоколу".

"Затягування українською стороною виконання своїх боргових зобов'язань ставить під питання двостороннє співробітництво в паливно-енергетичній сфері", - підкреслює МЗС Туркменії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування