Придністров’я придумало, як захиститися від блокади

Неділя, 19 березня 2006, 13:18

З'їзд українців Придністров’я звернувся до керівництва України з вимогою припинити економічну блокаду регіону та проханням визнати ПМР суб'єктом міжнародного права.

У зверненні, що було прийнято за підсумками з'їзду в неділю, відзначається, що введені Києвом нові митні правила "можуть привести до масштабної соціально-економічної катастрофи на берегах Дністра".

У документі відзначається, що "нові митні правила вже принесли великі збитки суб'єктам промисловості ПМР".

На їхню думку, "надійною гарантією, що дозволить виключити будь-які засоби тиску на республіку, може стати тільки її міжнародне визнання".

У зв'язку з цим придністровські українці звернулися до вищого керівництва України з проханням визнати ПМР суб'єктом міжнародного права.

Голова Союзу українців Василь Проценко відзначив у своєму виступі на з'їзді, що "Україна, яку українці Придністров’я завжди вважали добрим сусідом і своєю батьківщиною, приєдналася до дій проти Придністров’я".

Він нагадав, що "введення так званих "нових митних правил" обернулося втратами не тільки для Придністров’я, але й для України".

За його словами, якщо ситуація не зміниться, збиток буде тільки зростати. Вінницька, Миколаївська й Одеська області України можуть втратити щорічний товарообіг з Придністров’ям, що становить порядку 270 млн. доларів.

Металургійні заводи України втратяться замовлень на $50 млн. Серйозні збитки понесе українська залізниця й Одеський порт.

"Багато політичних сил у Києві сьогодні розуміють, що економічна блокада Придністров’я не потрібна нікому. І тільки "помаранчева" влада, судячи з усього, досі так і не оцінила наслідків свого рішення", - заявив Проценко.

Посол України в Молдові Петро Чалий, виступаючи на з'їзді, зачитав звернення президента Віктора Ющенка до придністровських українців. У документі відзначається, що "Україна поділяє стурбованість своїх співвітчизників, але прикордонний режим не змінить".

Делегати з'їзду висловили також здивування відмовою керівництва України відкрити в Придністров’ї виборчі дільниці по виборам у Верховну Раду й зажадали в майбутньому не позбавляти українців Придністров’я конституційного права на голосування.

З 3 березня на молдовсько-українському кордоні введено новий порядок пропуску придністровських товарів - тільки на підставі митного оформлення Молдови. Влада невизнаної ПМР розцінила ці дії Кишинева й Києва як "економічну блокаду Придністров’я".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування