Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" поділять на два і приватизують?

Середа, 12 квітня 2006, 11:47

Мінекономіки пропонує Кабмінові розглянути корпоратизацію "Нафтогазу" і його подальшу приватизацію.

Про це йшла мова на засідання урядового комітету, присвяченому фінансовому стану "Нафтогазу", пише газета "Комерсант-Україна".

Пропозиція про реструктуризацію НАК виникла в ході обговорення фінансового плану "Нафтогазу" на 2006 рік.

Перед цим виникла суперечка між Мінпаливенерго і "Нафтогазом", з одного боку, і Мінфіном і Мінекономіки (які проводили спільну перевірку компанії) — з іншого.

Останні обвинуватили НАК у невиконанні податкових зобов'язань.

"Незважаючи на те, що торік компанія перелічила рекордні 11,25 млрд. грн. у бюджет, у поточному році податкові зобов'язання виростуть ще більше", пише газета "Дело".

"Нарахування ПДВ на газ, що поставляється з Туркменістану, призвело до додаткового фінансового навантаження на "Нафтогаз" у розмірі 588 млн. грн. (за лютий-березень). Це дало підстави Пинзенику обвинуватити "Нафтогаз" у невиконанні податкових зобов'язань. Іван Плачков запропонував обговорити можливість погашення заборгованості компанії векселями, але Мінфін запропонована схема не влаштовує", - повідомило джерело в НАК газеті.

Як пише "Комерсант-Україна", комітет відмовився "знизити податковий тиск на компанію вже з 1 травня цього року", про що просив "Нафтогаз".

А міністр економіки Арсеній Яценюк запропонував інший вихід: розділити "Нафтогаз" на дві компанії – газова і нафтову, а також розглянути можливість корпоратизації і подальшої приватизації газової монополії, пише "Комерсант-Україна".

"Якщо "Нафтогаз" не може працювати прибутково, можливо його дійсно варто реформувати,– заявило у вівторок виданню високопоставлене джерело в департаменті нафтової і газової промисловості Мінпаливенерго.

"Тому що поки компанія монополізувала весь видобуток, продаж і транспортування газу на Україні. Після реструктуризації буде одна державна компанія, яка добуває газ, а продажем імпортного палива може зайнятися безліч трейдерів", - додав він.

Таким чином, за поділом "Нафтогазу" на два підрозділи – газовий і нафтовий – підуть реформування і лібералізація ринку природного газу. У прес-службі Мінекономіки відмовилися коментувати ініціативу Арсенія Яценюка, пише "Комерсант-Україна".

За інформацією видання, ці пропозиції буде аналізувати Мінпаливенрго, якому уряд доручив протягом двох місяців розробити стратегію реформування і лібералізації газового ринку, відзначає газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування