ЦВК може вирішити колізію з Єхануровим за допомогою Конституції

Четвер, 20 квітня 2006, 14:55

Центральна виборча комісія зможе зареєструвати членів Кабміну, обраних до парламенту народними депутатами, керуючись нормами Конституції.

Про це йдеться у юридичному висновку Мін’юсту, поширеному 18 квітня.

Такими чином Мін'юст пропонує вирішити колізію з тим, що члени Кабміну, обрані до парламенту, не зможуть у двадцятиденний строк звільнитися зі своїх посад, щоб перейти на роботу в парламент, оскільки Кабмін має працювати безперервно до обрання нового уряду.

Як відомо, ЦВК відповідно до закону може зареєструвати особу, обрану депутатом, і видати їй тимчасове посвідчення лише в тому випадку, якщо в 20-денний строк вона подасть документ про її звільнення з роботи, несумісної з депутатським мандатом

Міністерство юстиції наголошує, що згадане положення закону про вибори депутатів щодо надання особою документа про звільнення з посади, стосовно членів Кабміну "порушує частину четверту статті 115 Конституції щодо забезпечення безперервної роботи Кабінету міністрів".

Для "практичного та законного вирішення" цієї юридичної проблеми Мін'юст пропонує:

1) уточнити Закон "Про вибори народних депутатів", а саме передбачити, що вимога про подання документа про звільнення не поширюється на осіб, які перебувають на посаді члена Кабміну до початку роботи новосформованого уряду;

2) для ЦВК і без уточнення закону існує можливість реєстрації чинних членів Кабміну депутатами, якщо Центрвиборчком керуватиметься нормами Конституції.

Натомість Мін'юст вважає, можливість встановлення ЦВК іншого строку виконання вимоги є непридатною.

На його думку, застосування цих положень виключає міністрів, обраних депутатами, з процесу формування органів Верховною Радою і призначення нового складу Кабміну , що за певних обставин може призвести до унеможливлення сформування коаліції депутатських фракцій, наслідком чого може бути розпуск парламенту.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування