В українських тюрмах почалися масові самогубства

Субота, 13 травня 2006, 21:07

24 ув'язнених львівської виправної колонії №30 у суботу перерізали собі вени на знак протесту проти умов утримання.

Цю інформацію, оприлюднену в суботу Вінницькою правозахисною групою, підтвердили у львівському управлінні Департаменту з виконання покарань.

У прес-релізі Держдепартаменту повідомляється, що напередодні надзвичайної події група засуджених налаштовувала інших засуджених до протидії адміністрації виправної колонії й невиконання вимог установленого режиму відбування покарання, закликаючи підтримати відповідні дії ув'язнених у Харківському слідчому ізоляторі, про які їм стало відомо зі ЗМІ.

У зв'язку з цим адміністрацією колонії о 11.00 у суботу на законних підставах був поміщений у дисциплінарний ізолятор один з ініціаторів інциденту.

Близько 15.00 у медчастину колонії почали звертатися засуджені з порізами на руках, нанесеними лезами від верстатів для гоління.

Порізи нанесли собі 24 засуджених, які перебували в місцевій дільниці №1. Інші ув'язнені цих дій не підтримали. Засудженим була надана перша медична допомога, поранення не є небезпечним для здоров'я й життя.

З метою недопущення правопорушень і забезпечення безпеки в колонії встановлені нагляд і охорона.

В той же час, один із в'язнів колонії на умовах анонімності повідомив "5 каналу", що протест відбувався з зв'язку з умовами утримання.

"По-перше, у нас антисанітарійний стан, по-друге діями режиму людей доводять не то що до виправлення, а так озлоблюють перед виходом на свободу, що люди не витримують і доводять всі ці дії до суїциду, тому що інакшими методами тут ніяк не доб'єшся, скарги, шо ми куди не писали, цензура того не пропускає", - розповів в’язень.

Разом з тим, заступник прокурора Львівської області Володимир Гураль відзначив, що причиною інциденту є бажання засуджених підтримати в'язнів із Харкова.

Там 8 травня ув'язнені СІЗО завдали собі тілесної шкоди в аналогічний спосіб, протестуючи проти посилення режиму.

Гураль переконує, що порушень із боку адміністрації колонії не було і загрози масових заворушень немає.

Личаківська виправна колонія (№30) середнього рівня безпеки знаходиться в м. Львів. У колонії утримується 1277 засуджених, які раніше вже відбували покарання у вигляді позбавлення волі.

Українська правда за матеріалами "Інтерфакс-Україна" та "5 каналу"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування