БАКАЙ ПОЧАВ ЗАХИЩАТИСЯ ВІД ЛУЦЕНКА

Середа, 17 травня 2006, 18:18

Екс-керівник Держуправління справами Ігор Бакай подав позов до суду на главу МВС Юрія Луценка.

Представники Бакая звернулися до Печерського суду з позовом до Луценка про захист конституційного права вважатися невинним у скоєнні злочину й права на справедливий суд, повідомив представник інтересів позивача Віталій Тетерський.

За словами Тетерського, підставою для позовної заяви став виступ Луценка на телеканалі "Інтер" третього березня 2006 року.

В ході виступу голова МВС розповідав про скоєння Бакаєм злочинів, які, за словами міністра, заподіяли Україні мільярдні збитки.

У позовній заяві наголошується, що висунуті проти Бакая звинувачення не були предметом розгляду суду й, відповідно, його вину не було встановлено правомочним вироком суду.

Тетерський зазначив, що в такому разі на Бакая розповсюджується презумпція невинуватості.

Тетерський також зауважив, що, згідно зі ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, а також ст. 62 Конституції, особа вважається невинною в скоєнні злочину, поки у встановленому законом порядку не буде доведене зворотнє.

Він додав, що, публічно стверджуючи про скоєння Бакаєм злочинів, Луценко вийшов за рамки закону.

Тетерський також зазначив, що, на думку Бакая, це порушення вимагає державного втручання - шляхом винесення судової ухвали, якою буде визнано факт порушення й застосовані заходи щодо його недопущенню в майбутньому.

Бакай, який знаходиться в Росії, навесні минулого року оголошений Україною в міжнародний розшук.

Прокуратурою Києва він обвинувачується в скоєнні злочинів, зокрема перевищення влади або службових повноважень, що призвели до тяжких наслідків.

Також Бакая звинувачують як особу, яка організувала скоєння злочинів або керувала їх підготовкою або скоєнням.

16 серпня 2005 року Генпрокуратура Російської Федерації у відповідь на клопотання Генпрокуратури України офіційно повідомила, що Бакай є громадянином Росії і не може бути виданий Україні для притягнення до кримінальної відповідальності й суду.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News