Ющенко сказав депутатам, що хоче від нового прем'єра

Четвер, 25 травня 2006, 12:50

Президент Віктор Ющенко оголосив перед новообраними депутатами засади, якими від буде користуватися при підтримці кандидатури прем’єр-міністра.

"Досі президент не був безпосереднім учасником формування коаліції, як того вимагає Закон. Але я уважно спостерігаю за цим процесом. Щойно ви склали присягу, внаслідок чого парламент набув повноважень", - сказав він, виступаючи перед депутатами з вітальним словом.

"З цього моменту президент, несучи відповідальність за країну, бере на себе активну функцію в процесі формування Уряду і, передовсім, призначення прем’єр-міністра", - наголосив Ющенко.

"Уряд має складатися з тих, хто, як єдина команда, забезпечить поступальний розвиток України на основі європейських цінностей. Хто здатен згуртувати націю, надати поступ економічним реформам і забезпечити безумовне дотримання прав і свобод людини", - заявив президент.

"Саме ці вимоги визначають декілька магістральних напрямків нашої спільної роботи", - зазначив він.

Серед цих напрямків Ющенко назвав вдосконалення системи інститутів влади, а саме унормування ефективної взаємодії між гілками влади і розвиток політичної реформи.

"Я був і залишаюся прихильником розвитку українського суспільства у найкращих традиціях європейського парламентаризму. Вірю, що подальша адекватна і реалістична політична реформа, яка враховуватиме і українську політичну традицію, лише посилить цей стратегічний рух", – сказав Ющенко.

Другим напрямом, за словами президента, потребує завершити становлення всієї системи юридичних інститутів.

Ще одним напрямом Ющенко назвав створення умов для економічного прориву. Україні потрібна нова філософія економічної політики, наголосив президент.

Четвертий напрям – формування української нації та забезпечення цілісності країни. У цьому контексті президент наголосив на важливості розбудови єдиного національного гуманітарного простору, який би увібрав в себе мовно-культурне та духовно-ментальне розмаїття всієї України.

Говорячи про мовне питання, президент наголосив, що українська влада, дотримуючись Конституції та європейських стандартів, забезпечить державність української мови та мовні права національних меншин. Також за державний кошт буде забезпечено захист тих мов, які перебувають на межі зникнення, відзначив Ющенко.

Ющенко також звернувся до депутатів з проханням "невідкладно забезпечити функціонування Конституційного Суду". "В іншому випадку це неповага до України і громадянина", - зазначив він.

Виступ президента декілька разів переривався оплесками.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...