Канадський професор побачив в Україні кризу російської мови

Понеділок, 29 травня 2006, 14:48

Професор політології Оттавського університету Домінік Арел, який досліджує проблеми мовної політики у багатонаціональних державах, вважає що ситуація навколо російської мови в Україні кризова.

Про це він заявив в інтерв’ю радіо "Свобода".

"Упродовж багатьох років в Україні політики не ставилися серйозно до мовної політики. Спочатку її ігнорували націонал-демократи, а тепер і помаранчева влада. Російська мова в Україні залишається домінуючою в половині регіонів країни", - сказав він.

"Але головна проблема полягає у тому, що мовна політика досі не була кодифікована у праві. Безперечно, є закон і Конституція, але залишається незрозумілим, у чому саме полягають права україномовних та російськомовних громадян. Саме тому проблема не зникає", - зазначив Арел.

За його словами, проблема не в тому, що російська мова перебуває під загрозою у Східній та Південній Україні. "Просто державна політика залишається незрозумілою, права російськомовних громадян не врегульовані, а тому вони можуть бути по-різному розтлумачені бюрократами", - додав він.

Він також зазначив, що інтерпретація міністерства юстиції з цього питання викликає у нього занепокоєння.

"Перш за все, таку інтерпретацію має надавати суд, а не Міністерство юстиції. Отже, я занепокоєний тим, що навіть помаранчеві політики, які самі оголошують себе європейцями, ухвалюють такі рішення", - зазначив він.

Арел додав, що має відбутися відкрита дискусія з приводу цієї проблеми, "а не застосування адміністративних ресурсів, щоб створити враження, що проблеми нема".

Він навів приклад європейських країн, якщо "принаймні 20% населення регіону говорить мовою, яка відмінна від державної, то їм забезпечуються мовні права, тобто можливість користуватися цією мовою у державних установах, школі і таке інше".

"Повинна бути створена правова система, яка б забезпечувала використання української мови у цих регіонах разом з певними правовими гарантіями щодо використання російської мови", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...