Президент не зможе розпустити парламент без спікера?

Понеділок, 19 червня 2006, 11:59

Фракція Компартії буде наполягати на продовженні роботи парламенту у випадку, якщо у вівторок знову не буде оголошено про створення парламентської коаліції.

Про це в понеділок заявив лідер фракції Петро Симоненко.

Симоненко підкреслив, що, якщо на засіданні ВР у вівторок не буде оголошено про створення коаліції, фракція КПУ буде пропонувати депутатам перейти до розгляду наступних питань порядку денного.

Зокрема, до питання формування парламентських комітетів і до питання обрання керівництва ВР.

У той же час член фракції "Наша Україна" Микола Катеринчук повідомив, що на початку засідання у вівторок планується надати 30 хвилин для виступу керівників фракцій щодо позицій політичних сил.

"Після цього будемо очікувати, чи нададуть документи по формуванню парламентської коаліції", - сказав він.

За його словами, якщо цього не відбудеться, буде оголошено 30-хвилинну перерву в засіданні для наради членів тимчасової президії, на якому буде обговорюватися подальша робота парламенту.

Зі свого боку, голова робочої групи Іван Бокий сподівається, що у вівторок ВР розгляне питання створення парламентських комітетів.

Також він зазначив, якщо не буде оголошено про коаліцію і виникне необхідність "змінити порядок розгляду питань, які належить розглядати за регламентом, це означатиме почати вибори голови Верховної Ради".

"Але якщо ми виберемо собі керівництво поза коаліцією, настає дуже цікавий момент – неможливість створення власне коаліції, що тягне за собою розпуск парламенту", - заявив він.

"Тобто юридично ми будемо змушені знову оголосити перерву до часу Ч. Він настане о 24 годині 23 червня. Отже, або в четвер, або в п'ятницю має бути створена коаліція", - додав Бокий.

За його словами, "перш ніж розпустити ВР, президент має провести консультації з головою парламенту та керівниками фракцій". "Голови ВР поки що немає, тимчасова президія не може виконувати ці обов'язки", - зазначив Бокий.

"Єдиним виходом з цієї ситуації може стати об'єднання демократичних сил. Адже при такому слабкому президенті мати ще й слабку законодавчу та виконавчу владу - це розкіш для України", - додав він.

"Інтерфакс-Україна", Ліга, Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування