Ющенка від отруєння не уберегли "любі друзі"?

Вівторок, 1 серпня 2006, 10:47

Екс-начальник головного розвідуправління СБУ Олександр Скіпальський впевнений, що СБУ не причетно до отруєння тодішнього кандидата в президенти Віктора Ющенка.

"Я знаю Ігоря Смешка (у 2004 році глава СБУ) дуже добре. Ніколи б він не приймав особистої участі в тому, у чому його намагаються підозрювати", - заявив Скіпальський в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому у вівторок.

За його словами, "це класична багатоходова спецоперація, у якій крім отруєння планувалася компрометація проукраїнського керівництва СБУ". "Тобто нас зі Смешком", - додав він.

У той же час Скіпальський повідомив, що "десь за місяць до отруєння одна людина попереджала Олега Рибачука про те, що Ющенко незабаром занедужає і може вмерти". "Як той розпорядився цією інформацією, запитуйте його", - сказав він.

Скіпальский вважає, що отруєння стало можливим через оточення Ющенка.

"Я прийшов до Ющенка на його особисте запрошення і прохання Романа Безсмертного. Мені в підпорядкування дали групу міліціонерів, яких привів Петро Порошенко. Я одразу зрозумів, що ці люди контролювали дії Ющенка і доповідали керівництву МВС про те, що відбувається в штабі", - розповів він.

За його словами, він запропонував Ющенку замінити цих людей професіоналами, і той погодився. Але ще однією проблемою була його особиста охорона.

"Потрібно було вмовити Ющенка на особисту і безперервну охорону. На той час його охороняло двоє людей з Держохорони, плюс добровільними охоронцями були Червоненко і Жванія. З їх боку я відразу відчув опір", - сказав він.

Він також заявив, що "група "Мартиненко-Жванія-Порошенко-Червоненко" не хотіла втрачати вплив на Ющенка і втрачати "доступ до тіла".

"Доступ давав їм можливість впливати на бізнес-операції і реалізовувати політичні задуми. Я навіть перевірив щирість думок одного з найбільш наближених до Ющенка політика", - розповів він.

"Зовні він робив усе те, що подобається Віктору Андрійовичу. Але коли я вийшов на його близьких родичів, то переконався, що Ющенко для них не більше ніж засіб для досягнення особистих цілей. Ніяких натяків, що це за людина, давати не буду, він дотепер серед наближених", - сказав він.

За його словами, він спілкувався з дружиною Ющенка і прогнозував можливі спроби усунення кандидата в президенти.

"Назвав два реальних варіанта усунення — або авіакатастрофа, або отруєння. Потім, уже після отруєння, Ющенко образився на мене, тому що оточення закидало йому думку, що я знав про отруєння, але не хотів допомогти", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
Усі новини...