RosUkrEnergo подає в суд на "Нафтогаз" за борги?

Вівторок, 1 серпня 2006, 18:36

Ексклюзивний постачальник імпортного природного газу в Україну RosUkrEnergo вимагає від НАК "Нафтогаз України" до 15 серпня погасити прострочену заборгованість за поставлений у першому кварталі 2006 року газ у розмірі $371,789 млн.

У противному випадку трейдер може звернутися до стокгольмського арбітражного суду, повідомило Агентству газової інформації джерело, близьке до RosUkrEnergo AG.

За його словами, минулої п'ятниці швейцарська компанія надіслала на адресу голови правління НАК "Нафтогаз України" Олександра Болкісєва претензію з вимогою погасити зазначену суму.

Текст претензії разом з актами звірення також надіслані міністру палива й енергетики Івану Плачкову і прем'єр-міністру Юрію Єханурову й отримані ними, підкреслило джерело.

"Даним вимагаємо в термін до 15 серпня погашення згаданої заборгованості НАК у розмірі $371,789 млн. У випадку неотримання коштів у зазначений вище термін компанія залишає за собою право звернутися до арбітражу (Арбітражний інститут торговельної палати Стокгольма) за захистом своїх інтересів без додаткового повідомлення НАК. При зверненні в арбітраж компанія вимагатиме сплати суми основного боргу і пені за весь період прострочки", - йдеться в претензії.

Джерело нагадало, що Арбітражний інститут торговельної палати Стокгольма визначений у контакті НАКа з RosUkrEnergo як інстанція для розгляду спорів; право, за яким укладаються контракти, - право Швеції.

RosUkrEnergo нагадує, що керівництво НАКу кількаразово усно і письмово обіцяло погасити свій борг за поставлений газ.

"Усі терміни, встановлені для перерахування коштів у рамках підписаного договору, прострочені. Проте, ми даємо "Нафтогазу" останню можливість врегулювати процес у досудовому порядку", - заявило джерело.

У листі Єханурову RosUkrEnergo також підкреслює: "Вважаємо, що бездіяльність НАК "Нафтогаз України" у частині виконання своїх боргових зобов'язань є каталізатором негативних процесів у складній справі забезпечення природним газом споживачів України".

Говорячи про перспективи розвитку боргового конфлікту між НАК і RosUkrEnergo джерело, близьке до швейцарської компанії усе-таки висловило впевненість, що він не позначиться на фізичних поставках газу в Україну.

"Поставки як йшли, так і будуть йти - інтереси українського народу не будуть порушені. Ми постійно виконуємо свої зобов'язання з постачання газу в Україну", - завірив він.

Водночас представник "Нафтогазу України" повідомив, що компанія вживатиме всіх можливих заходів для погашення заборгованості перед RosUkrEnergo найближчим часом.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News