Фірташ хоче "сцапати" українські облгази?

Вівторок, 15 серпня 2006, 11:22

Структури співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа почали скуповувати українських облгазів через "Райффайзен Інвестментс".

За інформацією газети "Дело", "Райффайзен Інвестмент" - структура, дружня Фірташу, - вже приступила до переговорів із двома великими власниками облгазів про можливий продаж".

Переговори ведуться з компаніями "Континіум" Ігоря Єрємєєва (контролює "Львівгаз", "Волиньгаз", "Рівнегаз" і "Чернівцігаз") і "Газтек" (контролює "Житомиргаз", "Миколаївгаз", "Хмельницькгаз" і "Тисменницягаз").

"Переговори з Єрємєєвим уже вийшли на фінальну стадію. От-от підпишуть договір, а з "Газтеком" ще торгуються", - каже один з директорів компанії на умовах анонімності.

Інформацію про скупку в понеділок опосередковано підтвердив міністр палива й енергетики Юрій Бойко: "Одержання частки в підприємствах по газопостачанню і газифікації міськ- та облгазів є наступним етапом роботи "Укргаз-Енерго".

"Постачальник газу повинен брати участь у роботі збутових мереж на внутрішньому ринку. Це не стосується магістральних мереж, це стосується роздрібної мережі облгазів", - додав він.

Майбутні продавці облагазів не хочуть розкривати деталей угоди. Керівник "Укргаз-Енерго" Ігор Воронін у понеділок відмовився коментувати переговори, що почалися, про скупку облгазів, пославшись на нестачу часу: "У мене зараз нарада, давайте потім".

У свою чергу Єрємєєв виявився недоступним, а керівник газового відділу групи "Континіум" Андрій Корольчук сказав: "Не можу вам нічого повідомити з цього приводу".

У компанії "Газтек" сказали тільки, що до них "регулярно надходять пропозиції про продаж". Однак, за запевненнями фіндиректора "Газтеку" Артура Сомова, компанія не має наміру розлучатися з цими облгазами.

У самої "Райффайзен Інвестмент" інформацію про можливі угоди, як і зміст переговорів, відмовилися коментувати.

Заступник директора компанії "Райффайзен Інвестмент" Олександр Паровой в понеділок заявив: "Ми не маємо права навіть саму можливість покупки таких речей коментувати".

Скуповуючи облгази, альянс "Укргаз-Енерго"-"РосУкрЕнерго" намагається посилити свої позиції на українському газовому ринку, є ймовірність того, що головну скрипку на ринку газу можуть повернути НАК "Нафтогаз України", пише видання.

Очевидно, що позиції "Укргаз-Енерго" (як і "РосУкрЕнерго") на українському ринку будуть залежати напряму від позиції Кремля на переговорах у Сочі у вівторок.

Як відомо, 50% "Укргаз-Енерго" належать монопольному постачальнику газу в Україну "РосУкрЕнерго", а 50% останньої, у свою чергу, належать "Газпрому", що і має на компанію певний вплив.

Таким чином, якщо "Укргаз-Енерго" приступить до скупки облгазів, то це стане початком очевидної експансії російського газового гіганта на українські енергетичні ринки, пише видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування