Пункт про державну російську Янукович придумав для Росії?

Четвер, 31 серпня 2006, 18:16

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що Кабмін не включатиме в програму дій уряду пункт про надання російській мові статусу другої державної.

"Він (Кабмін) не має права включати це питання, оскільки воно знаходиться поза межами компетенції уряду. Сама постановка проблеми перебуває в компетенції Верховної Ради і суб'єктів парламентського життя як найвищого законодавчого органу", - сказав він у коментарі УНІАН.

"Ось якщо до парламенту буде внесений текст, в який буде закладений цей пункт, тоді це може стати предметом серйозного політичного моніторингу і оцінюватися як підготовка роботи уряду до подібного кроку", - додав Єрмолаєв.

При цьому політолог наголосив: "до тих пір, поки проект програми уряду не буде внесений до парламенту і не затверджений, говорити про наявність програми з положенням про другу державну не тільки некоректно, але і політично небезпечно".

У свою чергу політолог Володимир Малінкович також вважає, що "пункту про другу державну не буде в програмі уряду, власне, Азаров це вже сказав".

Водночас експерт заявив, що "аніскільки не сумнівається, що в самій програмі буде пункт про російську мову в іншому формулюванні".

"Швидше за все, йтиметься про те, що державна мова одна – українська. А правовий статус російської мови як мови меншини буде закріплений законом в рамках ратифікованої нами європейської хартії", - пояснив Малінкович.

"Таке формулювання може стати частиною урядової програми і цілком може бути реалізоване. У президента є право, і він може накласти вето і на такий компромісний закон. Але в його ухваленні немає нічого страшного", - додав він.

У той же час політолог Вадим Карасьов не виключає, що "подібним як би просочуванням інформації Партія регіонів демонструє вірність своїм виборцям, але правового механізму ввести другу державну мову в уряду немає".

На його думку, "цей скандальчик - свого роду піар-хід подвійного використання, для свого виборця – з одного боку, і для Росії – з другого боку".

Як відомо, у середу під час засідання Кабміну журналістам роздали прес-реліз, в якому містились основні пункти проекту програми уряду на 2006–2011 роки.

В одному з пунктів зазначалося, що програма передбачає визнання російської мови другою державною.

Пізніше з'явилися спростування, що ця інформація стала частиною необережно сформованого прес-службою Кабміну прес-релізу, а насправді нічого такого в проекті програми немає.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...