Мороз думає, що Ющенко витиснув з нього і Януковича неможливе

Середа, 9 серпня 2006, 11:47

Голова Верховної ради Олександр Мороз вважає, що 4 серпня з обранням нового Кабміну відбувся перехід від президентської до парламентсько-президентської форми правління.

Про це він заявив у зверненні до "товаришів". Однією з причин звернення Мороза стали звинувачення на адресу СПУ у зраді помаранчевої коаліції.

"Саме ця обставина змушує мене звернутися до вас, щоб пояснити, як все відбувалося насправді, що було першопричиною деяких рішень, вчинків та подій", - звернувся Мороз до соратників.

Своє бачення ситуації він виклав у семи пунктах, які зводяться до наступного.

На думку Мороза, парламентські вибори не виграв ніхто, а "якщо не прикриватися "цінностями Майдану", то ПР, БЮТ і НУ однакові (за природою, ідеологією, намірами, складом)".

Він також нагадав, що політична пропаганда призвела до "тріщини в її цілісності" і вирішити цю проблему можна було за допомогою коаліції "Нашої України" та Партії регіонів".

Мороз знову висловив думку, що помаранчева коаліція була приречена на розвал і нагадав про переговори про створення коаліції між "Нашою Україною" та Партією регіонів.

"Період з 6 липня до 4 серпня найскладнішим видався для президента. З одного боку він піддавався на умовляння "ура-патріотів", які за гаслами не бачать реальності. З іншого боку близьке оточення прагнуло здобути за допомогою можливостей президента прибуткові місця у новому форматі влади", - зазначив спікер.

Також він відзначив, що найбільший тиск відчувався з боку Юлії Тимошенко, "якій дострокові парламентські вибори дозволяли хоч і не задовольнити прагнення до влади, та все ж прибрати до рук соціальну базу від НУ та деяких інших політичних сил".

"Треба віддати належне президенту - це рішення він приймав сам. Воно було нелегким, але спиралося на тверезий розрахунок. Нові вибори не змінили б політичної конфігурації влади у більш демократичний бік, послабили б при цьому роль інституту президента, зумовили б роздратування населення", - наголосив Мороз.

"Більш того, Ющенко витиснув із ситуації майже неможливе: він примусив політиків різного забарвлення визначитися щодо ключових моментів внутрішньої та зовнішньої політики. Це не вдавалося до нього нікому", - додав він.

На думку Мороза, 4 серпня відбувся перехід від президентської до парламентсько-президентської форми правління, а Україна наблизилась "до європейської моделі державного управління"

"В цьому напрямку ще багато чого доведеться зробити й законодавчо, і в організаційному та в кадровому відношенні. Важливо, однак, що шлях до необхідних в державі змін відкрито, і зроблено це демократичним, цивілізованим шляхом. Без ейфорії з боку одних, без волання про поразку з іншого боку", - зазначив голова ВР.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування