В Америці думають, що через Януковича Україна опинилася "на окраїні"

Середа, 9 серпня 2006, 12:34

У результаті останніх політичних подій розкол українського суспільства по осі "Схід-Захід" збільшився.

Про це пише декан історичного факультету Колумбійського університету Марк фон Хаген у статті The Wall Street Journal" "Окраїнний розкол", переклад якої наводить Иносми.ру.

"Сьогоднішня Україна знову опинилася на окраїні, на кордоні Євросоюзу і НАТО, які відкрили свої двері для її вступу, і Росії з її союзниками по колишній радянській імперії, які використовують притягальну політику нафтогазового пряника (а часом і батога)", - йдеться у статті.

Автор пише, що президент Віктор Ющенко "намагається поставити Україну на європейські рейки", у той час як новий уряд Януковича "може розвернути країну назад, назустріч Москві".

"Ні тому, ні іншому не вдасться зробити це з легкістю. Історія України, що кидає свою тінь на сьогодення і майбутнє країни, не дає можливості чітко направити країну на схід або на захід. Вона опиняється десь посередині", - пише Марк фон Хаген.

На його думку, найсерйозніші розбіжності існують "між тими українцями, які вважають, що їхнє майбутнє пов'язане з Росією, а економіка повинна контролюватися державою і його олігархами, і тими, хто думає, що країна повинна зближатися з Заходом".

"Минуло п'ятнадцять років з моменту раптової появи України на карті, а країна все ще продовжує боротьбу за своє місце у цьому світі. "Помаранчева революція" 2004 року не змогла вирішити цю проблему. Не вирішили її й парламентські вибори, що відбулися цієї весни", - йдеться у статті.

"На минулому тижні, після чотирьох місяців політичного паралічу на сцену в ролі прем'єр-міністра раптово повернувся проросійський політик Віктор Янукович, чиї спроби фальсифікації президентських виборів у 2004 році викликали початок "помаранчевого повстання", - пише Марк фон Хаген.

Автор також пов'язує більшу частину з сьогоднішніх суперечностей в Україні зі "спадщиною окупацій країн-суперниць, що визначило виникнення чітко окреслених регіонів країни".

"Західна Україна (сьогоднішня Галичина і Буковина) історично пов'язані з Польщею, Литвою й Австро-Угорщиною, у той час як південь і схід країни, які є батьківщиною козацтва, століттями належали російській, радянській, а також оттоманській імперіям", - відзначає він.

Водночас автор відзначає, що в останні 15 років найбільш яскраво проявилися відмінності між Україною і Росією.

"Порівняйте відносно плюралістичну релігійну ситуацію в Україні з гегемонією влади православної церкви в Росії. Що стосується політики, то Україна з самого початку своєї незалежності обрала парламентську систему, що забезпечило зародження могутньої опозиції. У Росії усе було не так. Як відзначав нібито прокремлівський президент Леонід Кучма, з ганьбою відправлений у відставку в 2004 році, Україна це не Росія. Але вона також і не Польща, і не Білорусія", - пише Марк фон Хаген.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
Усі новини...