Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія погрожує перекрити українським трубам кисень

Середа, 9 серпня 2006, 18:40

Російська Федерація може ввести мораторій на імпорт української металопродукції.

Про це повідомив заступник міністра промислової політики України Володимир Грановський в середу у Дніпропетровську, повідомляє УНІАН.

За словами Грановського, ініціатива виходить з Державної думи РФ.

Також заступник міністра зазначив, що причиною можливого мораторію є заяви про поставки з України на російський ринок нібито радіаційної металопродукції.

Разом з тим, уточнив Грановський, на сьогоднішній день немає жодного доведеного факту виявлення в українській продукції, що експортується, радіаційного випромінювання.

Заступник міністра також заявив, що Росія вимагає від українських постачальників сертифікати безпеки металопродукції не тільки щодо гамма-випромінювань, але і альфа, бета-випромінювань і трансуранових компонентів.

Грановський закликав керівників металургійних підприємств придбати нові, розроблені НАНУ прилади, які визначають широкий спектр радіаційної безпеки металопродукції, що виробляється.

Як відомо, ще наприкінці минулого року було підписано ряд депутатських запитів російського парламентарія Валерія Гартунга до кількох міністрів РФ.

Депутат не виключає, що в Росію з України систематично поставляється металопродукція, яка містить радіоактивний метал.

Протягом трьох років Україна очищає і переробляє металобрухт, вивезений з території Чорнобильської АС, змішує з чистим металом і поставляє в Європу, Китай і Росію.

Урядовці і екологи серйозно побоюються, що не вся металопродукція, що поставляється з України до Росії безпечна.

Побоювання грунтуються на тому, що "чистити" метал від радіації справа не дешева, та і зробити це повністю практично неможливо, писалося в ЗМІ з посиланням на експертів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування