Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У бюджеті-2007 врахували поповнення "приватних кишень"?

Четвер, 14 вересня 2006, 15:38

Ключовими ризиками бюджету, запропонованого новим урядом на 2007 рік, стануть його дефіцит і збільшення державного боргу.

Про це заявив лідер партії "Реформи і порядок", екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, повідомляє Ліга.

Зокрема, Пинзеник зазначив, що з оприлюднених матеріалів неможливо визначити рівень дефіциту бюджету.

З одного боку, представники Мінфіну заявляють про покриття дефіциту за рахунок позик, з іншого боку, планують одержати 10 млрд. грн. від приватизації.

"Приватизація не є джерелом доходів бюджету, це джерело покриття дефіциту. Тоді виникає питання: а може, дефіцит не 15 млрд. грн., а 25 млрд. грн.? Або, маючи 15 млрд. дефіциту, 10 млрд. збираються направити на інші цілі поза бюджетом... Але це в будь-якому випадку формує дефіцит бюджету", - сказав екс-міністр.

За його словами, покриття дефіциту за рахунок позик свідчить про спробу забезпечити додатковими коштами українських олігархів за рахунок громадян.

"З одного боку, вони хочуть подарувати бідним українським олігархам 12,5 млрд. грн., тобто, гроші бюджету подарувати, а покрити їх боргом... Щоб ви, ваші діти, ваші онуки розраховувалися за те, що подарували олігархам 12,5 млрд. грн.", - пояснив він.

Коментуючи пропозицію відновити деякі вільні економічні зони, Пинзеник зазначив: "Очевидно, потрібно надолужити те, що було упущено окремими "бідними" громадянами, коли ми закрили діри в оподатковуванні".

При цьому він додав: подібні податкові пільги приводять до того, що 20%-вий ПДВ, що споживач платить у бюджет, "дарується олігархам", а нестача коштів, знову ж, покривається за рахунок громадян, "оскільки борг (державний) платять усі".

Екс-міністр зазначив також, що якщо дотування сільського господарства, запропоноване проектом бюджету, зрозуміле, то дотація інших галузей є передачею "у приватні кишені бюджетних коштів".

За його словами, інвестиції за рахунок бюджету, приміром, у галузі машинобудування, що в Україні приватизована, є створенням "за рахунок громадян комусь приватного бізнесу".

Пинзеник висловив обурення тим, що мінімальна зарплата в 400 грн. установлюється з 1 січня 2007 року. "Це норма бюджету цього року, і під це закладено кошти. 400 грн. - зарплата, що люди повинні почати одержувати з 1 грудня цього року", - сказав він.

Подібний пасаж Пинзеник назвав спробою скоротити соціальне навантаження в бюджеті, який сам по собі має соціальну природу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...