Ющенка змушують створити "адміністрацію часів Медведчука"?

Понеділок, 25 вересня 2006, 14:53

У створенні сильної, законодавчо забезпеченої опозиції до Партії регіонів лідер БЮТ Юлія Тимошенко стає природним союзником президенту Віктору Ющенку.

Таку думку висловив експерт Центру Разумкова Юрій Якименко в інтерв'ю "Газеті по-українськи".

"За принципом "ворог мого ворога - мій союзник". Бо в інших умовах, особливо з огляду на наступні президентські вибори, Тимошенко - природний конкурент Ющенка", - пояснив він.

На думку Якименка, "судячи з останніх недружніх кроків "регіоналів", ідея входження "Нашої України" до коаліції стає все менш привабливою". "Ющенка і "Нашу Україну" підштовхують до переходу в опозицію", - додав він.

"Однак не варто цього боятися. "Наша Україна" і в опозиції матиме чудовий механізм контролю над владою - вето президента на урядові законопроекти. А якщо вони таки підуть у коаліцію, то використовувати цей інструмент проти неї - а отже, й проти себе - буде практично неможливо", - зазначив Якименко.

"Крім того, у разі приєднання до нинішньої більшості партія президента відіграватиме другорядні ролі. Тому набагато логічніше й послідовніше було б, якби "Наша Україна" перейшла в опозицію. Це, крім того, зберегло би цілісність партії", - додав він.

За словами експерта, нинішнє протистояння між президентом Ющенком та прем'єром Януковичем свідчить про те, що "досягнуті раніше домовленості між ними не стали взаємно зобов'язуючими".

На питання, як поводитиметься Ющенко в ситуації, коли "регіонали" його вже не просто не боятимуться, але й не поважатимуть інститут президента, Якименко сказав: "Думаю, Віктор Андрійович уже відчув таке ставлення".

"Це підтверджують його останні кадрові призначення в секретаріаті й наміри посилити персональний склад РНБО. Президент готується до активної оборони й розробляє плани контрнаступу", - пояснив він.

На думку Якименка, "відбуватиметься повернення до чогось схожого на зразок адміністрації президента часів Медведчука, звісно, в дещо цивілізованішій, м'якішій формі - але секретаріат буде готовим діяти жорстко й наполегливо, захищаючи інтереси президента". "Це вимушений крок, на який Ющенка штовхають самі ж "регіонали", - додав експерт.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...