БЕЗ ПІДПИСУ ЯНУКОВИЧА УКАЗИ ЮЩЕНКА – "ПАПІРЦІ"?

Понеділок, 25 вересня 2006, 15:37

Прем'єр-міністр Віктор Янукович наголошує, що виконувати укази президента, під якими не стоять підписи міністра-виконавця та прем'єр-міністра, неможливо.

Про це він заявив у понеділок, відкриваючи засідання Урядового комітету з питань правової політики, оборони, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції, повідомляє УНІАН.

Зокрема, прем'єр наголосив на необхідності розмежування повноважень між президентом та урядом. "Повинен пройти процес розмежування повноважень", - вкотре наголосив Янукович, зазначивши, що для цього необхідно ухвалити досить багато рішень і, перш за все, ухвалити закон про Кабінет міністрів.

Прем'єр висловив сподівання, що на наступному засіданні уряду проект цього закону буде ухвалений урядовцями і переданий до парламенту.

Говорячи про положення контрасигнації указів президента, Янукович зазначив, що це не нова норма і вона існувала в українському законодавстві з 1996 року. При цьому прем'єр підкреслив, що виконувати укази президента, під якими не стоять підписи міністра-виконавця та прем'єр-міністра, неможливо.

Як відомо, перший заступник міністра Кабінету міністрів – керівник правового управління Кабміну Олександр Лавринович 21 вересня повідомив, що сім указів президента повернуто до президентської канцелярії через порушення конституційної процедури їх оприлюднення.

У супровідному листі до повернутих указів секретаріат Кабміну зазначив, що офіційному оприлюдненню актів голови держави мала передувати процедура їх контрасигнації. Проте згадані укази надійшли на скріплення підписом прем'єра офіційно оприлюдненими, що нівелює процедуру їх контрасигнації.

Контрасигнація - скріплення актів голови держави підписами прем'єр-міністра, а також міністра, відповідального за указ та його виконання, що передує офіційному оприлюдненню документу.

Водночас міністр юстиції Роман Зварич наголосив, що право повертати укази президента у зв'язку з порушенням неіснуючої "конституційної процедури їх оприлюднення" не надано жодній посадовій особі.

22 вересня президент Віктор Ющенко наголосив, що укази голови держави набувають чинності після підписання та опублікування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування