Янукович озвучив Польщі план "спасіння" Європи

Середа, 6 вересня 2006, 12:14

Прем'єр-міністр Віктор Янукович вважає необхідним сьогодні продовжити нафтопровід "Одеса-Броди" до польського міста Плоцьк і ще далі для можливості поставки сировини до європейських споживачів.

Про це він сказав в інтерв'ю польським журналістам, повідомляє УНІАН.

"Нафтопровід ("Одеса-Броди") є способом диверсифікації поставок енергетичної сировини для Європи", - зазначив з цього приводу Янукович.

Реклама:

На запитання, чому, незважаючи на політичні декларації, трубопровід використовується в реверсному напрямку, прем'єр відповів: "Я не хотів би звинувачувати жодного з наших партнерів, але, зрештою, нафтопровід не може стояти порожній".

"Україна має користь від того, що "Одеса-Броди" працює в так званому режимі реверсу. Так продовжуватиметься доти, доки не буде добудована польська частина нафтопроводу, і доки не буде вирішено, якою нафтою заповнити трубу", - зазначив Янукович.

"Треба пам'ятати, що "Одеса-Броди" була побудована, аби забезпечити диверсифікацію поставок нафти. Однак ми втратили багато часу, і настав час цю помилку виправити", - цитує українського прем'єра газета "Жеч Посполита".

ВІДЕО ДНЯ

Водночас прем'єр назвав цей проект найважливішим економічним проектом, який поєднує інтереси України і Польщі.

"Крім політичної волі, потрібна практична діяльність. Якщо ми створимо відповідні умови для постачальників і споживачів нафти, цей проект буде реалізовано, і це питання не потрібно політизувати", - зазначив Янукович. 

Зі свого боку прем'єр Польщі Ярослав Качинський заявив, що є можливості продовження нафтопроводу до Плоцька, повідомляє Обком з посиланням на УНИАН.

Він додав, що мова йде про використання близько 400 млн. євро із коштів Європейського Союзу.

При цьому питання щодо споживачів каспійської нафти, що буде транспортуватися через Україну в Польщу, ще буде предметом переговорів, зокрема, під час візиту польського прем'єра в США, що повинен відбутися найближчим часом.

Як відомо, у середу, 6 вересня, відбувається робочий візит прем'єра Януковича до Польщі, під час якого він проведе двосторонні переговори з головою ради міністрів Польщі Ярославом Качинським. Однією з найголовніших тем переговорів є енергетична безпека.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування