Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азербайджанські журналісти просять у Ющенка допомоги

Середа, 6 вересня 2006, 16:38

Азербайджанські журналісти просять президента Віктора Ющенка закликати президента Ільхама Алієва дотримуватися міжнародних зобов'язань у сфері свободи слова і прав людини в Азербайджані.

Про це йдеться у зверненні комітету захисту прав заарештованого журналіста-сатирика Сакіта Західова до президента Ющенка.

"Влада Азербайджану проводить справжнє полювання на журналістів, причому піддаючи їх дискредитації, бачачи, що їх не вдається залякати смертю й арештами", - зазначається у документі.

"Так, за політичним замовленням влади, 23 червня цього року був заарештований відомий журналіст-сатирик Сакіт Західов, якого звинуватили в продажу наркотиків", - додається в повідомленні.

Комітет "провів розслідування, яке показало, що журналіст ні в чому не винний і ніколи не вживав і не продавав наркотики, більш того, вдалося встановити, що наркотики йому підкинули поліцейські під час арешту".

Про сфабрикованість обвинувачень проти Західова і заклик до влади Азербайджану звільнити журналіста заявляли "міжнародні організації: Репортери без кордонів, Аменсті Інтернейшнл, Комітет захисту журналістів, Артикль 19, Хельсінська Цивільна Асамблея, Міжнародний Інститут преси й інші".

"Свої сумніви у винуватості Сакіта Західова висловив також уряд Сполучених Штатів Америки", - додається в повідомленні.

Комітет "тричі звертався до президента Ільхама Алієва, щоб він посприяв у припиненні атак на пресу і звільненні всіх заарештованих журналістів, у тому числі і Сакіта Західова".

"У зверненнях до президента ми попросили його зустрітися з членами комітету й ознайомитися з нашими доказами про невинність Західова. Однак президентська адміністрація жодного разу не відповіла на наші звернення", - йдеться у повідомленні.

"Оскільки влада Азербайджану вже давно ігнорує звернення своїх громадян, ми змушені закликати на допомогу міжнародних посередників у піднятті питання про погіршення свободи слова в Азербайджані", - додають у комітеті.

Журналісти закликають Ющенка "як президента братерської країни, країни-члена ГУАМ, ОБСЄ, Ради Європи і кандидата на вступ до Євросоюзу підняти на зустрічі з президентом Ільхамом Алієвим проблеми свободи слова в Азербайджані".

Як відомо, 7-8 вересня Ющенко здійснить офіційний візит до Азербайджану.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування