Януковича попередили, що якщо він не буде слухатися Ющенка, його заветують

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 12:21

Міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що новий законопроект про основи зовнішньої і внутрішньої політики, ініційований прем'єром Віктором Януковичем, повинен закріпити сьогоднішні зовнішньополітичні прагнення України.

Про це Гриценко заявив в інтерв'ю журналістам у п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він відзначив, що в іншому випадку законопроект не має шансів бути ухваленим парламентом.

"Я дуже хотів би, щоб ця робота йшла в конструктивному руслі і закріплювала ті досягнення і прагнення, які є сьогодні в Україні. Я впевнений, що якщо щось спробує внести цей закон із принципами, які відрізняються від виборчої кампанії президента Ющенка, цей закон не має жодного шансу бути ухваленим", - заявив Гриценко.

Міністр також заявив, що якщо закон "не буде регламентувати принципи програми президента Ющенка, він може бути ухвалений Верховною Радою, але буде ветований".

"Тому я б не хотів, щоб робота над цим законопроектом негативно вплинула на сприйняття України у світі", - сказав Гриценко.

Як відомо, раніше Янукович заявив, що Кабінет міністрів у своїй діяльності має намір керуватися засадами внутрішньої і зовнішньої політики, яку визначає Верховна Рада і висловлюється за перегляд відповідного закону.

Говорячи про вступ України до НАТО, Гриценко відзначив, що Україна не втратила шанс приєднатися до Альянсу, але те, як швидко вона це зробить, буде залежати від скоординованості дій провідних політиків.

"Україна не втратила шанс рухатися вперед і вступити в Альянс... Як швидко це буде зроблено, залежить від того, наскільки скоординовано будуть діяти наші органи влади, по-перше. По-друге, наскільки ми хочемо побудувати в себе державу, у якій є стандарти НАТО, і, по-третє, - наскільки сильною буде воля і щирість у підтримці курсу НАТО серед ключових політичних гравців нашої держави", - заявив Гриценко.

Говорячи про майбутній Ризький самміт, міністр підкреслив, що це "самміт НАТО і туди не запрошують ні Україну, ні Росію, ні інші держави, які не є членами Альянсу".

"Тому, якщо хтось думає, що ми туди не запрошені через позицію України, це не так. Це самміт НАТО. Якщо ми в себе проводимо якісь заходи, що передбачають участь України, то це наші заходи", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чого може Україна очікувати від самміту, Гриценко підкреслив, що самміт НАТО визначить ті принципи, які вважає для себе ключовими.

"Я думаю, що там буде підкреслено, що двері НАТО відкриті - це абсолютно точно. Хто в них увійде - буде залежати саме від цієї країни", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування