Головний податківець "відмазав" Азарова і Чечетова від корупційного ПДВ

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 19:17

Голова Державної податкової адміністрації Анатолій Брезвін заперечує, що до нього зверталися депутати з проханням про відшкодування ПДВ окремим підприємствам.

"Попри галас щодо начебто вибіркового відшкодування ПДВ, ми обстоюватимемо свою позицію — гроші з держбюджету отримають лише сумлінні платники. Я — досвідчений фахівець і тиснути на мене безперспективно. Це мають зрозуміти і депутати, і чиновники президентського секретаріату, і всі інші", - сказав Брезвін в інтерв’ю "Контрактам".

На питання щодо інформації про те, що колишній голова Фонду держмайна Анатолій Чечетов свого часу активно обговорював цю тему з Миколою Азаровим, Брезвін відповів:

"Чечетов, за моєю інформацією, свого часу обговорював з Азаровим питання, пов’язані з відшкодуванням ПДВ держпідприємствам. Це цілком природно, адже Чечетов тоді очолював Фонд держмайна і їхні розмови не мали нічого спільного з проблемою корупції при поверненні ПДВ".

На питання, чи тисне на нього президентське оточення з метою забезпечити відшкодування ПДВ певним структурам, Брезвін зазначив, що не готовий говорити на цю тему докладно, але може сказати, що "певний тиск є, зокрема, в інформаційній площині".

"З цього приводу я нещодавно зустрічався з представниками Європейської бізнес-асоціації та Асоціації платників податків. Вони були дуже схвильовані через те, що до офісів їхніх членів начебто надходять анонімні дзвінки, — люди, називаючись податківцями, вимагають від директорів певні відсотки за своєчасне відшкодування ПДВ у повному обсязі. Я розцінюю такі дзвінки як відверту провокацію проти податкової служби", - сказав він.

Брезвін також зазначив, що податкова зацікавлена в ініціативі, закладеній в проекті держбюджету-2007 щодо механізму, згідно з яким платники ПДВ будуть зобов’язані надавати податковій не лише звітність, а й розшифровки руху коштів у розрізі контрагентів.

"У прозорому порядку подання звітності зацікавлені не тільки ми, а й платники — запропонований механізм дозволить звільнити їх від безкінечних перевірок під час вирішення питання про відшкодування ПДВ", - сказав він.

"Імплементація відповідної норми дасть можливість протягом короткого проміжку часу з’ясувати, на яких ділянках відбувається ухилення від сплати ПДВ і хто вимагає від держави незаконного відшкодування. Крім того, нововведення стримає платників від спокуси щось приховувати", - додав голова ДПА.

На питання, чи є керівництво ДПА незалежним від Мінфіну, зокрема від Миколи Азарова, Брезвін відповів:

"У моєму розумінні ступінь свободи керівника визначається його можливістю приймати самостійні кадрові рішення, насамперед щодо своїх заступників і на регіональному рівні. Я ніколи не обійняв би цю посаду, не маючи можливості вибудувати системну роботу податкової".

Він також додав, що "прислухається" до рекомендацій, але рішення ухвалює самостійно.

Брезвін також зазначив, що йому нічого невідомо про те, що його заступник Вадим Кайзерман нібито є креатурою Рината Ахметова.

"Вадим Кайзерман працює в податковій вже понад 16 років, має величезний досвід і добре знає свою справу, хоча й не працював на центральному рівні до призначення на посаду мого заступника. Загалом, призначаючи заступників, я передусім намагався створити умови для кваліфікованої співпраці з урядом, секретаріатом президента і бізнесом", - сказав він.


Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News