ЯНУКОВИЧ ХОЧЕ ОБІЙТИ ВЕТО ЮЩЕНКА ЧЕРЕЗ КС

Середа, 29 листопада 2006, 16:18

Кабінет міністрів звернувся з поданням до Конституційного Суду, в якому просить дати офіційне тлумачення, чи має президент право вето на закон про державний бюджет.

Відповідне подання уряд схвалив на засіданні в середу, повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу Міністерства юстиції.

Кабмін наголошує, що закон про держбюджет за своєю природою є фінансовим документом, який встановлює розподіл державних фінансових ресурсів, і який не може розглядатися як закон у значенні базового нормативно-правового акту.

Також уряд звертає увагу Конституційного Суду, що у разі застосування президентом права вето на державний бюджет, це призводить до заблокування діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування всіх рівнів.

Це у свою чергу тягне порушення конституційних принципів, відповідно до яких народ здійснює владу через органи державної влади та місцевого самоврядування, а також згідно з яким в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.

Відсутність бюджету також унеможливлює функціонування судової влади, яка прямо залежить від наявності затвердженого Верховною Радою держбюджету на відповідний рік.

Крім того, застосування президентом права вето на держбюджет може призвести до невиконання або неналежного виконання Україною міжнародних зобов'язань, у тому числі за зовнішніми запозиченнями.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування