Україну попередили, що Європа – як та Москва, що не вірить сльозам

Вівторок, 12 грудня 2006, 08:11

Президент Естонії Томас Хендрік Ільвес заявляє про підтримку євроінтеграційних устремлінь України і висловлює переконання, що вона обов'язково стане членом НАТО та ЄС.

"Я особисто дуже підтримую Україну в її євроінтеграційних намірах і вважаю, що Україна обов'язково врешті стане членом ЄС і НАТО, хоча, можливо, це буде не так швидко", – сказав він в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Але Естонія також достатньо довго ішла до свої мети, і я знаю, як непросто це було. В інтересах Естонії бачити Україну незалежною державою, яка самостійно вирішує, в якому напрямі їй рухатися, а не бути якимось "ближнім зарубіжжям", – додав президент.

Ільвес заявив, що Естонія і надалі зацікавлена у співпраці з такими сусідами Євросоюзу, як Україна, Молдова, Грузія:

"У нас є своєрідний рекорд: під час помаранчевої революції до України поїхало спостерігачами більше чверті членів парламенту. Це, на мою думку, є гарним показником відношення естонців до України".

Щодо можливої підтримки президент Естонії зазначив: "Найбільш ефективною підтримкою, на мій погляд, буде обмін досвідом, який Естонія набула під час підготовки до вступу в ЄС і НАТО. У нас є програми підтримки Грузії, України, Молдови".

"Ми посилаємо до цих країни своїх спеціалістів, а також проводимо навчання для спеціалістів безпосередньо в Естонії. Це технічні проблеми, але їх треба робити для реальної інтеграції до європейських структур", – пояснив Ільвес.

"Як Москва не вірить сльозам, так Єврокомісія не вірить риториці про євроінтеграцію, яка, можливо, непогана всередині країни, проте євроструктурам потрібно показати конкретні реальні кроки у цьому напрямі", – додав він.

На питання, як він оцінює нинішню ситуацію в Україні, президент Естонії відповів: "Мені не личить оцінювати внутрішню політику країни".

"Ми можемо оцінювати зовнішньополітичні кроки держави. А також те, наскільки керівництво країни у своїй внутрішній і зовнішній політиці дотримується демократичних принципів, прийнятих міжнародною спільнотою", - уточнив Ільвес.

"Для нас не так важливо, хто саме здійснює керівництво країною, ми не пов'язуємо своє ставлення до країни з окремими особистостями. Ми б хотіли, щоб Україна рухалася до європейської спільноти", - додав він.

Як відомо, 12-13 грудня президент Віктор Ющенко їде до Естонії з офіційним візитом.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування