ЮЩЕНКО ПОДАРУВАВ РАДІ НА НОВИЙ РІК ВЕТО

Четвер, 28 грудня 2006, 11:58

Президент Віктор Ющенко ветував закон про перелік об`єктів приватизації у 2007 році.

Президент відмовився підписувати закон, прийнявши рішення про затвердження переліку об'єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2007 році, Верховна Рада вийшла за межі визначених Конституцією України повноважень.

Президент нагадав, що Рада може затверджувати перелік об’єктів, які не підлягають приватизації, а не навпаки, як зробив парламент.

Крім того, вважає президент, затвердження переліку об'єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2007 році, Верховною Радою "практично унеможливлює приватизацію у 2007 році низки інших, не передбачених у цьому переліку об'єктів, зокрема таких, як об'єкти малої приватизації, соціально-побутового призначення, незавершеного будівництва".

Для вирішення цього питання потрібно буде приймати відповідні закони щодо доповнення, змін названого переліку.

"Не можна також погодитись і з положеннями статті 4 Закону, за якими покупець пакету акцій відкритого акціонерного товариства, у статутному фонді якого частка держави становить більше 25 відсотків і державі належить земельна ділянка цього товариства, одноособове набуває права власності на таку земельну ділянку", - наголошує президент.

У зв'язку з цим слід зазначити, що запроваджуваний механізм є концептуально недосконалим, таким, що жодним чином не враховує інтереси інших акціонерів цього товариства, оскільки покупець зазначеного 25-відсоткового пакету акцій одноособово набуватиме права власності на всю земельну ділянку відповідного товариства.

Цим порушуються права інших акціонерів товариства, в тому числі тих, що вже мають більшу частку у його статутному фонді.

"До того ж це дасть новому акціонеру – власнику земельної ділянки можливість у своїх інтересах, зокрема недобросовісних, чинити тиск як безпосередньо на саме товариство, так і на його акціонерів, змушуючи їх приймати бажані та вигідні саме для нього рішення", - вважає президент.

"Необхідно також ураховувати, що передбачений Законом механізм продажу пакетів акцій разом із земельними ділянками призведе до значного збільшення вартості цих пакетів, що суттєво зменшить попит інвесторів, а в деяких випадках і взагалі зведе його нанівець", - додав Ющенко.


Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування