Ющенко не відступиться, поки політики не пройдуть чистилище

Четвер, 12 квітня 2007, 14:17

Президент Віктор Ющенко продовжує наголошувати, що не скасує свій указ про розпуск парламенту. При цьому він заявляє, що є прихильником політичного вирішення ситуації, що склалася.

"Я на такий крок не піду (скасування указу). Указ президента є чинний. Я не хочу, щоб Україна звикала до традицій, що указ президента може змінити чи Феодосійський, чи Артемівський суд, чи прохання уряду", - сказав президент на прес-конференції.

"Правові акти президента є актами вищого правового рівня, вони в державі мають виконуватися. А люди, які ігнорують або не виконують такі акти, через активні дії Генпрокуратури сьогодні-завтра будуть приведені до відповідності закону. Іншої реакції не буде", - додав він.

Ющенко підтвердив, що існує можливість зміни термінів проведення дострокових виборів: "Я палкий прихильник того, що ситуація, яка виникла і сформувала політичну кризу, найкраще вирішується політичними методами".

"Обов'язок політиків примінити свою професійну майстерність і забезпечити через політичні механізми вирішення цього конфлікту. Ставити політичні питання Конституційному Суду, на мій погляд, некоректно", - додав він.

Президент нагадав, що бачить вихід із ситуації у трьох блоках, які вже обговорював з прем'єр-міністром Віктором Януковичем і які домовився не оголошувати публічно.

"Але про конструкції можу сказати. Процес порозуміння має початися зі спільної оцінки обставин, які призвели до кризи", - зазначив Ющенко.

"Другий блок - блок меню: що нам треба зробити, щоб в контексті указу збалансувати взаємні пропозиції, щоб не було переможеного і переможця, щоб зберегти обличчя сторін", - додав президент.

На переконання Ющенка, треба розпочати консультації в рамках парламентських фракцій, знайти порозуміння, "без цього зусиль президента буде мало".

Щодо дати проведення виборів президент заявив, що є норма Конституції, яку він "мусив виписати в своєму указі". "Конституція дає президенту лише 60 днів, іншого права у мене не було", - наголосив він.

При цьому Ющенко додав, що "є нюанси, моменти, які треба поставити в розумний календар".

"Це та обставина, на яку треба звернути увагу. Але як звернути увагу, якщо чинний закон не дає відповіді? Треба знайти компроміс. Якщо є бажання політично врегулювати конфлікт, можливості достатньо", - переконаний президент.

"Дострокові вибори – це чистилище, яке мають пройти політичні сили", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...