Ющенко вийшов на Майдан і сказав, що виходу нема лише на кладовищі

Субота, 28 квітня 2007, 18:31

Президент Віктор Ющенко впевнений, що всі політичні сили погодяться на дострокові парламентські вибори.

Про це він сказав, виступаючи зі сцени Європейської площі на мітингу опозиції в суботу.

"Дострокові вибори відбудуться. Це неминуча відповідь, до якої прийдуть всі політичні сили", - заявив президент.

Ющенко також додав, що він не піде на “нульовий варіант”, який полягає у тому, що він має скасувати свій указ про розпуск парламенту, а уряд і парламент скасують свої рішення, ухвалені після оголошення указу.

Він також нагадав мотиви свого рішення щодо розпуску парламенту, зазначивши, що політичну кризу було створено в парламенті.

"Я звертаюся до Майдану, до глядачів, я, зрештою, ставлю це запитання до себе: чия це криза? Я даю відповідь – це є криза парламенту... Неконституційний процес формування більшості веде не лише до парламентської кризи, а до конституційної, бо країна звикає жити в нелегітимному полі. Що повинен робити гарант Конституції? Звичайно, одне, дострокове припинення повноважень парламенту", - сказав Ющенко.

"Я виконав свою присягу, яку я вам дав, дорогі громадяни", - додав він.

Ющенко також зазначив, що за 4 роки існування Верховної ради попереднього скликання 262 депутати змінили фракційну приналежність і назвав цю ситуацію політичною корупцією.

"Коли ми говоримо, що ще 2 роки тому парламент жив в мажоритарній моделі, де була хоч якась моральна можливість перейти депутату з однієї фракції в іншу, то починаючи з 2004 року ми живемо за пропорційною системою, де більшість формують лише фракції. 84 стаття Конституції чітко говорить: якщо депутат вийшов з фракції, його депутатські повноваження припиняються", - сказав він.

Ющенко також обурився висловлюваннями деяких високопосадовців, які заявляли про те, що найближчим часом у парламенті буде конституційна більшість у 300 голосів.

"Таких 300 не буде! В цьому парламенті 300 голосів не буде! Туди не ступить нога жодного народного депутата!". – заявив він.

Ющенко також висловив впевненість у тому, що політична криза в Україні буде розв’язана.

"Демократія – це така наука, яка дає шанс, як вийти з ситуації. Тільки на кладовищі немає виходу", - сказав він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування