БЮТ і НУ-НС узгоджуватимуть розбіжності "на політичному рівні"

Четвер, 11 жовтня 2007, 09:29

Експерти блоків Юлії Тимошенко і "Наша Україна – Народна самооборона" парафували проект коаліційної угоди, склавши протокол розбіжностей, у який внесли спірні питання, що вимагають узгодження "на політичному рівні".

У цей протокол потрапили практично всі передвиборні обіцянки НУ-НС і БЮТ, і в блоках визнають, що найближчим часом виконати їх буде неможливо, пише "Комерсант-Україна".

"Ми максимально розширили угоду, підписану в лютому, за рахунок ідей, викладених у передвиборчих програмах НУ-НС і БЮТ", - сказав один із членів експертної групи Євгеній Корнійчук (БЮТ).

Водночас, деякі соціальні ініціативи президента, покладені в основу передвиборчої програми НУ-НС увійшли до протоколу розбіжностей. Серед них – збільшення одноразової допомоги при народженні дітей, забезпечення автомобілями швидкої допомоги сільських амбулаторій, підвищення коефіцієнту трудового стажу з 1% до 1,35%.

"Експертна група БЮТ чомусь з побоюванням ставиться до соціальних ініціатив президента", - зазначило джерело в НУ-НС.

"Наприклад, я не розумію ініціативу президента, за якою третя дитина повинна коштувати в п'ять разів більше, ніж перша? Чому третя дитина, народжена в 2004 році, коштує на $10 тис. менше, ніж та, котра буде народжена у 2008 році?" - заявив представник БЮТ Сергій Тєрьохін.

До протоколу розбіжностей увійшло також питання про медичне страхування. Уведення системи державного медстрахування було однією з передвиборних обіцянок НУ-НС, тоді як БЮТ, за інформацією видання, наполягає на реалізації такої ініціативи з залученням приватних страхових компаній.

Експерти НУ-НС, у свою чергу, винесли на "політичне узгодження" основні програмні положення БЮТ, зокрема скасування призову на строкову військову службу вже з 1 січня 2008 року і виплату боргів Ощадбанку СРСР протягом двох років. Головна розбіжність полягає переважно в строках реалізації цих ініціатив.

Третім пунктом, внесеним НУ-НС до протоколу розбіжностей, є пропозиція БЮТ зі скасування ПДВ. "Утім, на рівні експертів ми рекомендуємо підтримати всі три позиції – зрештою, відповідальність за їхню реалізацію в першу чергу нестиме прем'єр", - сказав один із експертів від НУ-НС.

Всі опитані виданням представники БЮТ готові піти на поступки і підтримати соціальні ініціативи президента. У НУ-НС же упевнені, що підтримка соціальних ініціатив, висунутих під час виборчої кампанії БЮТ, неможлива.

Експерт від БЮТ вважає, що "той факт, що низку питань ми винесли на політичний рівень, не означає, що ми не можемо знайти компроміс", а політики, які "висунули ці ініціативи, тепер вони мають взяти на себе відповідальність, а не перекладати її на нас".

Передбачається, що документ, над яким працювала експертна група з представників НУ-НС і БЮТ (по три особи від кожного блоку), ляже в основу програми діяльності нового Кабінету міністрів із представників цих блоків.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...