Президенту Татарстану все одно, яка в нас влада, після захоплення "Укртатнафти"

Четвер, 25 жовтня 2007, 08:22

Президент Татарстану (Росія) Ментімір Шаймієв обурений ситуацією, що склалася в Україні довкола компанії "Укртатнафта".

Виступаючи з лекцією в Академії наук Татарстану він заявив: "Ви ж бачите, яким чином захоплює Україна нашу власність – бандитським шляхом! Послали, найняли озброєних якихось хлопців – прийшли, привели свою команду і висадили, як кажуть, діючу команду і зайняли усі посади".

"Ось Вам демократія українська. Помаранчевою називайте її після цього, синьою, червоною, якою завгодно... Замах на власність – не може мати місця в демократичному суспільстві. Коли акції у нас", - додав Шаймієв, якого цитує Радіо "Свобода".

Як відомо, Апеляційний суд Сумської області 29 серпня поновив на посаді голови правління "Укртатнафти" (Кременчуцького нафтопереробного заводу) Павла Овчаренка, звільненого з цієї посади у 2004 році спочатку спостережною радою, а потім і зборами акціонерів. 19 жовтня він зайшов на підприємство й приступив до роботи.

Татарстанські акціонери й перший Віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров вважають такі дії Овчаренка рейдерським захопленням.

Уряд Татарстану і російська "Татнафта" заявляють про спробу Овчаренка легітимувати списання 18,3 % акцій цього підприємства на рахунки Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", про що сказано в спільній заяві "Татнафти" і уряду Татарстану.

Татарстанська сторона вважає списання акцій незаконним і зазначає, що не до кінця розуміє, у чиїх інтересах діє Овчаренко.

"Однак, зважаючи на те, що на 15 листопада 2007 року призначено збори акціонерів "Укртатнафти", одним із питань яких є обрання правління компанії, а також враховуючи активні дії з легітимізації незаконного списання 18-% пакету акцій "Укртатнафти" на користь "Нафтогазу України", які здійснюються Овчаренком, можна зробити певні припущення щодо таких причин і осіб", - сказано в повідомленні.

Уряд Татарстану і "Татнафта" зазначають, що українська влада дотепер не вживає жодних значимих заходів, спрямованих на врегулювання конфлікту навколо заводу.

Наприкінці травня "Нафтогаз України" сконцентрував 61,354 % компанії "Укртатнафта" шляхом списання фінансовою компанією "Укрнафтогаз" (Київ) 18,3 % акцій з рахунків АБ "ІНГ Банк Україна" (номінальний утримувач акцій "Укртатнафти" в інтересах татарських акціонерів) на рахунок "Нафтогазу України".

Раніше ці акції належали компаніям AmRuz Traiding AG (8,336 %) і SeaGroup International PLC (9,96 %).

Станом на початок 2007 року, 43,054 % акцій компанії належали "Нафтогазу України", 28 % акцій – Міністерству майна й земельних ресурсів Татарстану, 9,96 % – SeaGroup International PLC (США), 8,6 % –"Татнафті" (Татарстан), 8,336 % – AmRuz Traiding AG (Швейцарія).

У жовтні 2006 року уряд Татарстану передав в довірче управління російської компанії "Татнафта" 28 % акцій "Укртатнафти".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування