Катерина II проводить "масову мобілізацію": критиків, гостей, міліції

Четвер, 25 жовтня 2007, 18:26

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет переконаний, що встановлення пам'ятника засновникам Одеси, центральна фігура якого - пам'ятник Катерини II, є наругою над історичною пам'яттю українського народу.

Про це йдеться у зверненні патріарха до громадськості в зв'язку з відкриттям в Одесі в суботу пам'ятника російській імператриці Катерині II, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Пам'ятнику Катерині II не має бути місця на землі незалежної України. Його встановлення - наруга над пам'яттю про замордованих козаків, закріпачених селянах і огудженої церкви", - сказано в тексті.

У свою чергу "Народний союз Наша Україна" також засуджує намір Одеської міської влади встановити в місті пам'ятник російській імператриці і попереджає, що "спроби відкрити цей пам'ятник приведуть лише до громадських протистоянь".

Партія закликає всі демократичні сили і всі державні інституції дати оцінку "провокаційним діям одеської міської влади і не допустити, щоб на українській землі стояли пам'ятники її поневолювачам".

Водночас прес-служба міськуправління Міністерства внутрішніх справ повідомляє, що порядок під час відкриття пам'ятника засновникам Одеси в суботу будуть охороняти більш як 150 співробітників міліції Одеси.

Крім того в ході брифінгу меценат відновлення пам'ятника і площі Руслан Тарпан повідомив, що в суботу о 17 годині почнеться свято, присвячене відкриттю пам'ятника.

За його словами, свято буде "невеликим, але сама подія - історичною". У ньому, приміром, візьме участь національний філармонічний оркестр під керівництвом Хобарта Ерла. Інших подробиць святкування Тарпан не розкрив.

При цьому він відзначив, що на свято 6 травня 1900 року, коли пам'ятник Катерині відкривався вперше, він схожий не буде, хоча з самого початку такі задуми були.

На відкриття площі запросили всіх міських і обласних чиновників, чиновників з Києва і Москви, і навіть з Цебрська (Німеччина) - міста, де народилася Катерина. Але хто приїде, точно організатори не знають.

Супротивники ж встановлення пам'ятника будуть обов'язково присутні на відкритті. Всеукраїнська організація "Свобода" уже заявила про свій намір пікетувати пам'ятник, а також закликала БЮТ і "Нашу Україну - Народну самооборону" приєднатися до пікету.

Сама площа і пам'ятник приведені у вигляд початку 20-го століття, відновлено герби колишніх власників на будинках. Усього відреставровано 7 фасадів будинків - пам'ятників архітектури, а також чавунні елементи балконів, вікон, дверей. Також виготовлені ексклюзивні ліхтарі за зразком 1900 року. Їх встановлять по периметру скверу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування