Шахту імені Засядька закриють?

Вівторок, 20 листопада 2007, 08:19

Почесний голова ради директорів акціонерного підприємства "Шахта ім. Засядька" Юхим Звягільский заявляє про готовність закрити це підприємство.

"Не можу дати жодних пояснень аварії, що відбулася. Якщо гине стільки людей, а причину не знає ніхто, може, дійсно, цю шахту потрібно закрити", - сказав він у понеділок після засідання державної комісії з розслідування причин вибуху, що стався у шахті в ніч на 18 листопада.

За словами Звягільского, для забезпечення безпечної технології видобутку вугілля в шахту були вкладені значні суми, пише "Дело".

При цьому він згоден із тим, що остаточний висновок про причини аварії можна буде робити тільки після завершення розслідування спеціальної комісії.

У понеділок увечері фахівці комісії ще не приступили до роботи в шахті через чергову пожежу у виробках.

За словами екс-заступника губернатора Донецької області Олександра Клименка, "у безпеку шахти ім. Засядька вкладають мільйони гривень".

"Ці кошти можна направити на відродження шахти ім. Панфілова, що розташована поруч, при цьому гірничо-геологічні умови там простіші", - вважає він, зазначаючи, що за рахунок цього вдасться вирішити соціальні проблеми, що виникнуть у випадку закриття шахти ім. Засядька.

Точної суми коштів, спрямованих на безпеку на шахті ім. Засядька, ніхто не називає.

Однак голова Донецької незалежної профспілки гірників Анатолій Акімочкін упевнений, що більших грошей, ніж тут, на безпеку видобутку витрачено не було.

Як приклад він наводить факт будівництва на шахті ім. Засядька двох нових стовбурів для нагнітання повітря у виробці, що поліпшили вентиляцію в кілька разів – такі споруди недешеве задоволення.

Крім того, на шахті змонтована установка дегазації – з її допомогою не лише відкачують метан, але й переробляють цей газ для використання як енергоносія. Річна потужність установки – 50 млн. куб.м. газу. "Такі ж установки з дегазації виробок, як на шахті ім. Засядька, я бачив на шахтах Німеччини й Польщі", - говорить Акімочкін.

Перший заступник голови Незалежної профспілки гірників Росії Микита Шульга упевнений, що варто закривати найбільш небезпечні шахти.

"Шахта ім. Засядька стала символом трагедії. У цивілізованих країнах такі шахти закривають. Треба почекати, коли наука буде знати, як безпечно добувати вугілля в таких умовах, як на шахті Засядька", - вважає Шульга.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News